Fotbolls-EM 2020 är den sextionde upplagan av mästerskapet. Vi har flertalet klassiska lag kvar, inklusive Spanien, Italien, England och så klart lilla Danmark. Spanien är på jakt efter sitt fjärde EM-guld medan Italien och England är ivriga på att ta hem EM-pokalen för första gången. Danmark som har haft en känslosam resa i fotbolls-EM 2020 har fortfarande möjlighet att skrälla. Precis som de gjorde när de vann fotbolls-EM 1992.

Tidigare vinnare av fotbolls-EM

Tyskland och Spanien är de mest framgångsrika nationerna i fotbolls-EM historia. De båda nationerna har vunnit fotbolls-EM pokalen tre gånger vardera. Som ni vet så är Tyskland redan ute ur fotbolls-EM 2020 medan Spanien förbereder sig inför semifinalen mot Italien Tisdagen den 6/7. Möjligheten att toppa medaljligan över flest guld i EM finns där. Men det kommer bli tufft för Spanien mot Italien.

Nedan kan ni läsa om en komplett lista över tidigare vinnare av fotbolls-EM, år för år:

1960 talet- Vinnare av Fotbolls-EM Guld

 1. 1960 – Sovjetunionen
 2. 1964 – Spanien
 3. 1968 – Italien

1970 talet – Vinnare av Fotbolls-EM Guld

 1. 1972 – Västtyskland
 2. 1976 – Tjeckien

1980 talet – Vinnare av Fotbolls-EM Guld

 1. 1980 – Västtyskland
 2. 1984 – Frankrike
 3. 1988 – Nederländerna

1990 talet- Vinnare av Fotbolls-EM Guld

 1. 1992 – Danmark
 2. 1996 – Tyskland

2000 talet- Vinnare av Fotbolls-EM Guld

 1. 2000 – Frankrike
 2. 2004 – Grekland
 3. 2008 – Spanien

2010 talet – Vinnare av Fotbolls-EM Guld

 1. 2012 – Spanien
 2. 2016 – Portugal

2020 – Talet vinnare EM guld

Vi väntar på vilket lag som vinner Fotbolls EM 2020, där finalen 11/7 som vi självklart kommer ge speltips på och följa med spänning.

Betta på Vinnare av EM 2020

Henri Delaunay EM-pokalen

EM-pokalen är döpt efter Henri Delaunay, upphovsmakaren och personen bakom idén av fotbolls-EM. Han var general sekreterare för UEFA under 1950-talet. Innan dess var han en prominent domare på elitnivå. Han övergav sin karriär som domare efter att ha kolliderat med en spelare. I kollisionen svalde han sin domarpipa och slog ut två tänder. Därefter anslöt han sig till det Franska fotbollsförbundet där han blev utnämnd som både generalsekreterare och president. Under 1920-talet blev han en del av UEFA där han satt i styrelsen. Det var under den tiden han  föreslog sin idé om fotbolls-EM, året 1927. Delaunay dog fem år innan det första EM-mästerskapet hölls i 1960. Hans son Pierre Delaunay var den som fick äran att designa EM-pokalen.

Henri Delaunay 1924 vinnare av fotbolls em pokal upphovsmakaren

Inför fotbolls-EM 2008 fick EM-pokalen en ny design. UEFA bedömde att den gamla EM-pokalen var för liten i storlek jämfört med andra UEFA turneringar med mindre betydelse. Den ny EM-pokalen är 19 centimeter högre och väger 2 kilogram mer än dem gamla.

2008 var också den sista gången som en match om tredje platsen spelades. I de två efterföljande EM fick både tredje- och fjärdeplatsen en bronsmedalj. Från och med 2016 slopades även bronsmedaljer. Endast förstaplatsen och andraplats får guld respektive silver medaljer.

Största skrällen i fotbolls-EM historia

Den största skrällen i fotbolls-EM historia måste var då Danmark vann turneringen 1992 utan att ens kvalificera sig. Greklands framgång 2004 är en bubblare till största skrällen genom tiderna i fotbolls-EM. Skillnaden mellan Danmark och Grekland var att Grekland kvalificera sig. De hade tid att snickra på planer och förbereda sig. Danmark blev inkallade sista minuten, spelade med U21 landslagströjor och hade knappt någon tid alls på sig att förbereda laget.

Forna Jugoslavien befann sig i ett inbördeskrig. Jugoslavien hade kvalificerat sig före Danmark men kunde ej delta. Danskarna med Laudrup och Schmeichel fick istället resa till Stockholm och delta i fotbolls-EM. 10 dagar efter resan hade de besegrat Europa och fullbordat den största skrällen i fotbolls-EM historia.

Vilket lag vinner fotbolls-EM 2020

Inför semifinalerna av fotbolls-EM 2020 är England favoriter. I alla fall enligt oddsen. De står i 2.60 att de vinner fotbolls-EM 2020. Italien är andrahandsfavoriter, de står i 3.0 att vinna hos Betsson. Sett till matcherna som spelats, samt resultaten från både England, Italien och Spanien över en tolvmånadersperiod så ser vi Italien som det bästa laget. Skillnaden mellan England och Italien i det här mästerskapet är att England har en lättare match i semifinalen. De möter Danmark medan Italien möter Spanien.

England kommer definitivt inte att få det enkelt. Danmark spelar med en otrolig energi och är på god väg att återupprepa sin bragdinsats i fotbolls-EM 1992. Danmark har haft en relativt enkel resa fram till semifinalen dock. Det enda laget i Englands kaliber de stött på vad Belgien i sin andra gruppspelsmatch. Där förlorade de med 1-2 trots en mycket bra insats. England är minst lika bra som Belgien, troligtvis bättre.

Sannolikheten är att England vinner matchen mot Danmark. Oddsen för att de gör det är 1.73 hos Betsson. 

Vill du läsa speltips England – Danmark så kan du göra det här, där vår rekare ger dig 2 speltips på matchen.

Lägg spelet på England att gå till EM final

Italien – Spanien

Mellan Italien och Spanien kommer det vara desto jämnare. Vi tror dock att Italien vinner matchen. De har spelat otroligt bra under fotbolls-EM och har ett otroligt rekord med 32 matcher utan förlust. Inklusive förlängning har de 13 vinster på raken.

Vi tycker att Italien är värda ett spel i matchen mot Spanien.

  • Fotbolls-EM speltips Italien vs Spanien: Italien att vinna till 2.49 i odds hos Betsson
Lägg spelet på Italien till Final hos Betsson

Vinnare fotbolls-EM 2020 speltips

I och med att vi tror på Italien i matchen mot Spanien så ser vi en fotbolls-EM final Italien vs England. Mellan de två lagen ser vi Italien som det bättre laget. Därför tycker vi att Italien bör vara favoriter till att stå som vinnare fotbolls-EM 2020.

Vinnare fotbolls-EM 2020 speltips: Italien att vinna fotbolls-EM till 3.0 i odds hos Betsson

Lägg oddset på Italien som vinnare av Fotbolls EM 2020