Bild fotbollsplan och texten "Veckan EM-tips: Över/Under"

Det som kallas för ”över/under” (over/under) inom betting bygger på hur många mål som totalt görs under en match. För fotbollen brukar bookies sätta 2.5 mål som en linje för dig som spelare att välja:

  • Under 2.5 mål, det vill säga 1 eller 2 mål totalt eller;
  • Över 2.5 mål, det vill säga 3 mål eller mer

Det finns alltså bara ett binärt utfall – antingen så vinner du eller förlorar du din insats när matchen är slut. Din chans är därmed alltid 50%, medan utbetalningen alltid är lägre eller högre än 50% beroende på vilken sida av linjen du satsar. För just fotboll gäller alltid över/under för resultatet efter full tid –övertid eller straffar räknas inte.

Ett exempel

Över/Under 2.5 mål

EM 2016: Frankrike – Rumänien      Över 2.10 |  Under 1.65

Låt oss anta att du satsar 1000 kronor på ÖVER 2.5 mål i premiärmatchen i EM mellan Frankrike och Rumänien. Om matchen slutar 2-1,1-2 eller andra kombinationer över 3 mål totalt efter 90 minuters spel kommer att vinna 2 100 SEK – oddset 2.10 x 1 000 kr i insats.

Det innebär att du netto vinner 2 100 kronor – 1 000 kronor = 1 100 kronor. Om matchen slutar 0-0, 0-1, 1-0, 1-1, 2-0 eller 0-2, förlorar du din insats.

Strategi

Hur blir man en vinnare på över/under? Lösningen ligger i ”siffrorna”; med andra ord, statistiken. Hur märkligt det än låter så har de flesta fotbollsligor på högsta nivån haft ett målsnitt per match mellan 2 och 3. I engelska Premier League låg den lägsta målsiffran i snitt per match på 2.45 (2007) medan den högsta var 2.81 (2012). De senaste fyra åren har målsnittet alltid legat över 2.5 i Premier League.

Detta gör att även den oinsatta spelaren som inte känner till över/under har en chans att tjäna pengar regelbundet, genom att konsistent satsa på över 2.5 mål per match.

Om möjligheten hade funnits att spela på över 1.5 mål per match – givetvis till ett lägre odds – hade spelare, baserat på statistiken ovan, kunnat vinna över 70% av gångerna.  Hade man velat ta högre riskt – och högre avkastning – skulle vinstfrekvensen ligga över 30% av matcherna.

Medan det är tryggt att lita på statistiska mått och strategier med förhållandevis lite analysarbete, måste man jobba hårt med att hitta de bästa och mest spelvärda oddsen. Det sistnämnda är det tuffa, i synnerhet för att man måste göra det på en regelbunden basis. Det gäller verkligen att få ut varenda krona av din insats – om du upprepar det tillsammans med stark statistik blir du en vinnare.

Vad som är ett spelvärt odds lämnar vi åt en kommande artikel – tills dess får du använda ditt eget förnuft på över/under-oddsen därute. Hoppas att detta gav dig en bra första inblick i över/under-spel – lycka till med dina spel!

Till dig som läst ända hit: här får du ett riskfritt över/under-bet hos Nordicbet.