Bild fotboll och uttrycket "Asian Handicap 2016"

Har du hört talas om Asian Handicap odds eller, som det också kallas i Sverige, asiatiska handikappspel? Inför EM i fotboll 2016 förväntas det bli mycket mål i och med att slutspelet innehåller fler lag och därmed fler matcher. Förväntningarna är höga och det kommer garanterat att spelas mycket på odds, med många gyllene tillfällen att hitta underodds. Om du lär dig hur Asian Handicap och vet hur du skall värdera matcherna kan ditt EM som oddsspelare bli riktigt lukrativt. Denna veckas EM-tips kommer handla om hur Asian Handicap fungerar och hur du om spelare kan ta vara på en oddsprodukt som endast fokuserar på ett binärt resultat – vinst eller förlust. Är du med? Då börjar vi!

Varför Asian Handicap?

Varför det heter just Asian Handicap har att göra med att spelprodukten utvecklades från den starka bettingkulturen i Asien, där spelarna är mycket benägna att få en större valjmöjlighet för sina spel. Asian handicap ger dig i utgångspunkt högre avkastning än vanliga fasta odds för matchvinnare. Och det finns en anledning till att det ligger till sålunda – vi återkommer till detta senare. Krysset existerar inte – du kan satsa på att ditt favorilag vinner som lågoddsare innan matchen börjar, och sedan följa händelserna när oddset börjar svänga (åt rätt håll förhoppningsvis!) under spelet.

I EM 2016 kommer det finnas många favoriter. I synnerhet i gruppspelsfasen. Det är i detta läge du gärna vill ha en bättre hävstångseffekt. Därför kan du använda dig av Asian Handicap. Det första du måste göra är att lära dig produkten riktigt bra. Låt oss därför titta närmare på grunderna för Asian Handicap för förstå hur det fungerar.

Asian Handicap – så fungerar det

För lekmannen kan det låta som om Asian Handicap handlar om något mycket komplext. Fördomsfulla som vi är ibland, tycker vi kanske att det mesta från Asien komplicerat. Detta är dock långt i från sanningen. Vad det först handlar om är att de tre vanliga utfallen för en match vi är vana vid – 1, X eller 2 – reduceras till två valmöjligheter: vinst eller förlust. Den vanligaste förekomsten är just fotboll eftersom det är den i särklass största (och mest tippade) sporten där ett oavgjort resultat är möjligt. Utfallet för oavgjort ersätts med det som kallas för ”handicap” (handikapp) till ett av fotbollslagen. Det lag som anses vara det svagare laget ges ett handikapp med ett givet antal mål som kan handla om en kvarts antal (0.25) till flera större heltal (e.g. +1 eller +3). Bakgrundstanken är att skapa en situation där oddset närmar sig ett resultat som har en sannolikhet på 0.50 (50%).

Ett exempel: Asian Handicap för EM 2016 – Tyskland – Ukraina

För att illustrera Asian Handicap väljer vi ett faktiskt exempel från EM 2016 – matchen mellan Tyskland – Ukraina i Grupp C som för närvarande har följande ungefärliga odds: 1.50 – 3.70 – 5.80 för matchvinnare.

För spelmarknaden Asian Handicap ser tecken och odds ut enligt följande:

Tyskland 1 (-1) till oddset 1.85 och Ukraina 2 (+1) till oddset 1.85.

Som du ser från matchvinnaroddsen är Ukraina nederlagstippat, vilket får som konsekvens att de får ett handikapp på +1 mål (ett försprång), medan Tyskland får -1 (ett måls underläge). Vad detta betyder är alltså att Ukraina kommer att leda matchen med 1-0 när matchen startar.

Vi väljer att satsa på att Tyskland (-1) skall vinna till handikappoddset 1.85 – det betyder att:

  • Om vi skall vinna, så måste Tyskland vinna med minst 2 måls differens. Om Tyskland därför vinner med 2-0 eller 4-2 kommer vi att vinna 1.85 gånger vår insats, eftersom matchens effektiva handikappsresultaten då hamnar på 2-1 respektive 4-3.
  • Om Tyskland vinner med uddamålet – e.g. 1-0; 2-1 eller 3-2 – kommer vi få tillbaka insatsen – de effektiva handikappresultat slutar då 1-1; 2-2 respektive 3-3.
  • Om Tyskland skulle spel oavgjort eller förlora skulle det effektiva handikappresultat sluta med en vinst för Ukraina. Vi förlorar då insatsen.

Exemplet gäller så kallad full-goal handicap odds på favoritlaget och kan sammanfattas så här:

Asian Handicap -1
Ditt favoritlag vinner med minst två mål = du vinner
Ditt favoritlag vinner med ett mål = du får tillbaka din insats
Det blir oavgjort = du förlorar insatsen
Ditt lag förlorar = du förlorar insatsen

Det du kan också spela på så kallade quarter och half goal handicaps för ditt favoritlag. Då ser utfallen ut enligt följande:

Asian Handicap -0.25
Ditt favoritlag vinner = du vinner
Ditt favoritlag förlorar = du förlorar hela insatsen
Det blir oavgjort = du förlorar halva insatsen

Asian Handicap -0.5
Ditt favoritlag vinner = du vinner
Ditt favoritlag förlorar = du förlorar insatsen
Det blir oavgjort = du förlorar insatsen

Asian Handicap -0.75
Ditt favoritlag vinner med minst två mål = du vinner
Ditt favoritlag vinner med ett mål = Ditt satsade belopp delas i två. Du vinner på ena halvan, och får tillbaka andra halvan.
Det blir oavgjort = du förlorar insatsen
Ditt lag förlorar = du förlorar insatsen

Ska man börja med Asian Handicap?

Det är helt upp till dig, men det är den i särklass populäraste spelmarknaden bland storspelare och kommer förmodligen vara det för en lång tid framöver. Som med allt inom oddsspel finns det inga genvägar till framgång. Hårt jobb är det som gäller och du kan knappast ta det lugnare när det gäller att studera och jämföra senaste odds, läsa lagnyheter, matchhistorik och precis allt det som en bra oddsanalys behöver. Det är också rimligt att anta det som vi talat om i början; Asian Handicap är skapt på grund av konkurrensen mellan bookies, vilket betyder att deras marginal är lägre för många av asiatiska oddsen. Om situationen var så från början i Asien, är det rimligt att våra europeiska bookmakers tänker likadant – de måste helt enkelt erbjuda Asian handicaps för att vara konkurrenskraftiga!

När skall man spela Asia Handicap under EM 2016?

Ett antagande är att bookmakers redan har valt ut de lag som skall gå hela vägen i turneringen. Inför EM i Frankrike i sommar är på förhand Frankrike, Tyskland och Spanien storfavoriter bland bookies. Dessa tre lag kommer med högsta sannolikhet vara favoriter i samtliga inledande gruppsspelsmatcher. Bookmakers är så pass insatta att de till och med, liksom lagens tränare, vet laguppställningarna och sätter oddsen därefter. Det är därför kanske inte så smart att som oddsspelare gå in under en premiärmatch av ett mästerskap. Oddsen är oftast ganska ”snåla” och det är väldigt få skillnader i priser som man kan utnyttja. Viktigast av allt, är ju att vi faktiskt inte vet så mycket om hur lagen faktiskt kommer att prestera från dag ett i fotbolls-EM.

Mot bakgrund av detta, är rådet att avvakta åtminstone en gruppspelsomgång och samla in mer aktuell information för att sedan titta på Asian handicap odds. Även om du kanske får mer betalt för vissa intressanta favoriter när du ”kryddar” med ett asiatiskt handikapp, vet du för lite om omständigheterna. Ha lite is i magen och vänta ut ditt läge. Då kommer det gå riktigt bra om du är på rätt sida av oddsen!

Lycka till med dina Asian Handicaps i sommar!