Med bara några månader kvar till EM i fotboll 2020 är det dags att börja sia om utfallet. Hur går det för Sverige och vilka är favoriter att vinna turneringen? Mer eller mindre alla har säkerligen sina åsikter och gissningar, men nu ska vi fokusera på vad experterna tror om turneringen.

Sveriges chanser i EM 2020

Sverige fick en relativt tuff EM-lottning och måste prestera på topp för att ha en möjlighet att ta sig vidare från gruppen till slutspelet. Den självklara favoriten i gruppen är fotbollsnationen Spanien som är överlägset starkast på pappret. Det mest sannolika är att vi kommer få göra upp andraplatsen mot Polen som har ett bra lag och som enligt experterna är jämnstarkt med Sverige.

Men även om Sverige inte skulle lyckas rubba Polen kan vi fortfarande gå vidare som en av de fyra bästa treorna. Med sagt har vi goda chanser att ta oss vidare till ett slutspel. Väl där, som en av de bästa treorna, skulle vi i så fall ställas mot antingen vinnaren av grupp C eller B, vilket enligt experterna bör vara Holland eller Belgien. Inget enkelt motstånd, men inte heller omöjligt.

Läs mer om Grupp B och Grupp C. 

 

Om vi istället kniper andraplatsen före Polen har vi fördelen att få möta en annan tvåa i slutspelet i stället för en gruppvinnare. I det scenariot tror experterna att vi får möta Kroatien som tippas ta andraplatsen i grupp D bakom ett favorittippat England. EM 2020 Sverige står inför tuffa utmaningar hur det än går och vi kan nog räkna med att mötet med Polen blir en nyckelmatch. Tar vi poäng där bör vi ha goda chanser att nå slutspel och i slutspel kan vad som helst hända.

Favoriter att vinna turneringen

I VM 2018 blev Sverige utslaget av England i kvartsfinalen. Till EM 2020 är det många experter som håller just England som favoriter att vinna hela turneringen, trots att de i VM slogs ut av Kroatien i semifinalen och att Frankrike sedan vann turneringen. Andrahandsfavorit är Belgien som har ett oerhört starkt lag men som hittills inte lyckats leverera, tätt följt av de regerande världsmästarna Frankrike. Även Holland tros ha bra chanser enligt experterna.

Experterna tror dock inte på de historiskt bra fotbollsnationerna som Spanien, Tyskland och Italien. Inte heller VM-finalisten Kroatien har något större förtroende att vinna EM 2020. Senast fotbolls-EM spelades, år 2016, var det Portugal som vann mot allas förväntan. I årets upplaga är oddsen höga att laget ska lyckas upprepa bedriften.

Skrällchanserna som ingen tror på

De sista platserna till EM ska fortfarande fyllas med ett EM 2020 kval som avgörs under slutet av mars, och logiskt nog finner vi de nederlagstippade lagen där. Några lag som sticker ut från det kvalet dock är Norge och Serbien, lag som av experterna anses ha större chanser att vinna EM än redan kvalificerade lag som Finland, Tjeckien och Sverige.

Speciellt för EM i fotboll 2020 är att årets EM 2020 spelschema spelas i tolv olika länder. Den som söker en skräll som experterna inte tror på gör därför bäst i att först kolla upp var varje match spelas. EM 2020 länder som bland annat Danmark, Italien, Tyskland, Spanien och Ryssland kan komma att dra nytta av en hemmaplansfördel under turneringens gång.