När Sverige kliver in i EM 2020 är det för sjunde gången varav sjätte gången i rad. Även om det inte riktigt blivit samma framgångar som under VM finns det många fina svenska minnen att se tillbaka på. Mängder av svenska landslagsstjärnor har bidragit med sina insatser på planen och det är dags att hylla de som gjort det allra bäst. Därför har vi utsett de sex bästa svenska EM-spelarna genom tiderna.

Rankingen är helt utan inbördes ordning och som det kommer märkas är det landslagsstjärnor i modern tid. Sverige misslyckades nämligen att ta sig till EM mellan 1960 – 1988 och det var först 1992 som vi deltog, och då på grund av att vi arrangerade mästerskapet. Därefter misslyckades vi 1996 men sedan 2000 har blågult varit med i samtliga mästerskap med en semifinal som bästa insats. Det återstår att se om Janne Andersson kan leda Sverige till nya framgångar under sommarens EM. De sex bästa spelarna vi utsett är utan inbördes ordning.

Tomas Brolin

Den mäktige Tomas Brolin må vara mest känd för sina insatser i VM 1994 i USA, där hans prestationer gjorde så att han kom med i världslaget. Men det var under EM 1992 i Sverige som Brolin fick sitt absoluta genombrott när han ledde Sverige till semifinal. Redan i första matchen mot Frankrike spelade Brolin bra men det var i andra gruppspelsmatchen mot Danmark som första målet kom.

I sista gruppspelsmatchen mot England blev Brolin stor hjälte när han gjorde det avgörande 2-1-målet i den 82 minuten. Brolin skulle också göra ett mål i semifinalen mot Tyskland i en match som Sverige dessvärre skulle förlora med 2-3. Det blev bara ett EM för Tomas Brolin men hans turnering 1992 var något extra och ingen annan svensk spelare har gjort fler mål i ett och samma EM än Brolin.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic är Sveriges främsta landslagsspelare genom tiderna. Han är också den svenska spelare som gjort flest mål i EM-slutspel med sina sex stycken. Hans första EM var 2004 då han bland annat stod för en makalös klack mot Italien som än idag är en sann klassiker. Tyvärr missade ”Ibra” straff mot Nederländerna när Sverige åkte ur.

2008 och 2012 var han Sveriges givne ledare men tyvärr blev det inget avancemang för svenskarna. Zlatan skulle också varit med i EM 2020 efter en sensationell comeback men på grund av skada får vi inte se Zlatan i sommarens EM-slutspel. Däremot kan det bli ett VM 2022 i Qatar för Zlatan?

Jan Eriksson

Janne Eriksson spelade precis som Tomas Brolin också endast ett Europamästerskap men den gode Janne hann definitivt göra avtryck under sommaren 1992. Inte bara för hans två mål utan framförallt för hans hårda arbete och fina prestationer även utan boll.

Jan Eriksson spelade samtliga matcher för Sverige under detta EM och gjorde också turneringens första mål i premiären mot Frankrike i en match som slutade 1-1. I den avgörande gruppspelsmatchen mot England såg Jan Eriksson till att starta vändningen efter att Sverige legat under med 1-0. Men tack vare mål av Eriksson och Brolin kunde Sverige vända och därmed nå sin första (och hittills enda) semifinal i ett EM-slutspel. Tyvärr skulle det bli uttåg i semifinalen men Janne Eriksson gjorde ett minnesvärt mästerskap.

Fredrik Ljungberg

Fredrik Ljungberg dominerade på Arsenals mittfält i många år och detsamma går att säga om hans prestationer för det svenska landslaget. ”Freddie” fanns med i den svenska truppen under EM 2000 men det är framförallt för hans insatser under EM 2004 som han är med på denna listan. Sverige hade en av sina bästa uppsättningar någonsin under mästerskapet och Ljungberg var en av tre ”Super-Swedes” tillsammans med Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

Det blev bara ett EM-mål för Fredrik Ljungberg och det kom i den första matchen mot Bulgarien. Den matchen vann Sverige med 5-0 och Ljungberg gjorde matchens första mål. Han satte också sin straff i kvartsfinalen mot Nederländerna och visade upp en lysande form. 2008 gjorde han sitt tredje och sista mästerskap för Sverige och totalt blev det 75 landskamper för den gode Ljungberg.

Olof Mellberg

Olof Mellberg var Sveriges lagkapten och givne ledare under en lång tid i landslaget. Även om han missade den avgörande straffen mot Nederländerna 2004 går det inte att komma ifrån att han imponerade med sina prestationer under mästerskapen. Det blev tre stycken EM för den gode Olof som också han med att göra ett mål under sitt sista mästerskap för Sverige. Tyvärr blev det inte jätteroligt för Sverige under EM 2012 då vi åkta ur redan i gruppspelet. Men det kan inte Mellberg belastas för då han stod för bra prestationer. Hans starkaste mästerskap skedde 2004 då han stod för strålande insatser i gruppspelet.

Henrik Larsson

Henrik ”Henke” Larsson är en av Sveriges främsta landslagsspelare någonsin och han var framförallt riktigt bra under EM-slutspelen. Flest mål blev det för Larsson under EM 2004 då han stod för tre mål. Men han gjorde även mål under det misslyckade mästerskapet 2000. ”Henke” fanns också med i mästerskapet 2008 där det dock inte blev några mål för anfallaren. Det blev Henrik Larsson sista mästerskap för Sverige.

Totalt blev det 106 landskamper för Henrik Larsson för det svenska landslaget. Han var med i det lag som tog VM-brons 1994 och fanns också med i såväl VM 2002 som VM 2006 plus att han spelade tre EM för blågult. Därmed blev det totalt sex mästerskap för Henrik Larsson i den svenska landslagsdressen.