Sverige har strax över 10 miljoner invånare. Enligt MMS som sysslar med mediamätning hade åttondelsfinalen som sändes i TV4 hela 2,830,000 tittare. Med andra ord var det många besvikna Svenskar efter att domaren signalerade att matchen var slut i den 125:e minuten mot Ukraina. Sverige utslaget ur fotbolls-EM och Ukraina fick istället åka till den Italienska borgen i Rom för att spela mot England i kvartsfinalen lördagen den 3/7 klockan 21:00.

I besvikelsen är det lätt att glömma bort alla fina stunder det Svenska landslaget har bjudit oss på under deras resa i fotbolls-EM 2020. I den här artikeln har vi gjort en tidskapsel om Sveriges fotbolls-EM 2020, med start från fotbolls-EM 2016.

Zlatan Ibrahimovic lägger landslagströjan på hyllan

Efter det misslyckade EM-slutspelet för fem år sedan meddelade Zlatan att han slutar i landslaget. Många var besvikna efter beskedet. Att aldrig mer få se legendaren i den Svenska landslagströjan. Lite över fyra år senare flyger Janne Andersson ner till Milano där Zlatan spelar för Italienska Serie-A klubben AC Milan. Zlatan hade öppnat upp till Janne att han var intresserad av en comeback. Saknaden av landslaget var för stor. Efter två möten mellan förbundskaptenen och Zlatan stod det klart att Zlatan gör en comeback under VM-kvalet senare i Mars 2021. Planen var att Zlatan skulle vara med i EM-truppen.

Beskedet mottogs positivt och Zlatan bidrog positivt på och utanför planen. Janne började fila på planerna där Zlatans egenskaper kunde utnyttjas i samband med resten av spelet och laget.

Sveriges resa i fotbolls-EM ➤ Tillbaka till ritbordet för Janne Andersson

I den 64:e matchminuten i AC Milans 3-0 vinst mot Juventus i Maj så var oturen framme. Samma jädra otur som vi senare fick dras med i åttondelsfinalen mot Ukraina. Zlatan drog på sig en knäskada vilket förhindrade honom att delta i fotbolls-EM 2020. Vilket också, troligtvis var hans sista chans att delta i ett stort internationellt mästerskap.

I och med detta fick Janne Andersson gå tillbaka till ritbordet för att få fram en ny startelva och modifierad EM-trupp. Som tur var så sprudlar det Svenska landslaget av unga talangfulla spelare framtill. Dock så var det knappt med tid för att testa formationer.

Svenska landslaget gick in i EM-bubblan senare samma månad inför vänskapsmatchen mot Finland. Albin Ekdal drar på sig en lätt förkylning som under omständigheterna var oroande. Emil Kraft stukar foten. Pierre Bengtsson petas först från truppen men kallas sedan in till matchen mot Finland som reserv efter att Martin Olsson åkt på en skada.

Sverige vinner med 2-0 och Bengtsson utnämns som en EM-spelare. Under kort tid går han från petad, reserv till potentiell vänsterback i Sveriges startelva i fotbolls-EM.

EM-läger i Göteborg och smittspridning inför premiären mot Spanien

Det Svenska landslaget etablerar sin EM-bas i Göteborg. Alla är där förutom Dejan Kulusevski som testat positivt för Covid-19 och är kvar i isolering i EM-bubblan i Stockholm. Han meddelas missa EM-premiären i Sevilla. Samt riskerar att missa hela fotbolls-EM.

Senare samma dag framgår det att Mattias Svanberg också testat positivt för viruset. Svenska Fotbollsförbundet och landslaget får utstå kritik kring slappa regler för EM-bubblan i Stockholm. Hårdare krav införs i Göteborg och inför EM-premiären. En reservbubbla skapas för ersättarna i det Svenska landslaget ifall det skulle behövas

EM-premiär i Sevilla ► fortsättning av Sveriges resa i fotbolls-EM

Två centrala mittfältare, Albin Ekdal och Jens Cajuste saknas på den sista träningen inför premiären mot Spanien. Lättare skador. Frågetecknen hopar upp sig och det är oklart hur Janne kommer att spika ihop startelvan.

På matchdagen 14/6 spikar Sverige sin startelva, Albin Ekdal finns med i startelvan och Kulusevski och Svanberg har fått klartecken att delta i fotbolls-EM men får stanna kvar i Göteborg.

Sverige vs Spanien i premiären – första matchen i Sveriges resa i fotbolls-EM

Spanien håller greppet om hela matchen Det är svettigt för spelarna på planen och för hela det Svenska folket. Robin Olsen spelar kanonbra och står för många viktiga räddningar. Försvaret och mittfältet gör det bra och håller tätt bakåt. Alexander Isak briljerar framtill genom att skapa ett par riktigt vassa chanser. Närmast var vi när han spelar fram Marcus Berg till öppet mål, som tyvärr missade målet. Matchen slutar 0-0.

Viss kritik riktades mot Sveriges defensiva inriktning. 0-0 mot gruppfavoriterna kan dock inte ses som något annat än en jättebra insats och start på EM 2020.

Sverige vs Slovakien i Sankt Petersburg ➤ 1-0

Dejan Kulusevski får resa med till Ryssland för matchen mot Slovakien. Sverige startar med samma elva som mot Spanien. Första halvleken spelar Sverige dåligt. I andra halvlek kommer Sverige ut med ny energi. Alexander Isak imponerar återigen med sina dribblingskonster och lyckas skapa flera farliga lägen. Till slut är det Emil Forsberg som blir hjälte. Inhopparen Robin Quaison fixar en straff som Forsberg tvålar dit. Matchen slutar 1-0.

Samtidigt spelar Spanien dåligt mot Polen där de endast lyckas få med sig en poäng. Sverige är etta i gruppen efter två matcher.

Sverige vs Polen ➤ 3-2 till Sverige

Inför matchen mot Polen är Sverige etta i gruppen. De är som sämst garanterade en slutspelsplats som en av de fyra bästa grupptreorna. Över hela Europa är det värmebölja. I Sankt Petersburg där matchen spelas mäts det 35 grader i skuggan. Varmare än i Sevilla. Quaison ersätter Berg i startelvan.

Domaren blåser i visselpipan, bollen rullas igång och 81 sekunder senare gör Emil Forsberg sitt andra mål i fotbolls-EM 2020. Det näst snabbaste målet i EM-historien. I 55:e minuten spelar Kulusevski fram Forsberg som gör 2-0. Polens stjärnspelare Robert Lewandowski reducerar och kvitterar till 2-2.

Samtidigt kör Spanien över Slovakien. Sverige är för stunden grupptvåa. De behöver vinna för att knipa förstaplatsen. På tilläggstid blir Viktor Claesson framspelad framför mål och lyckas lyfta bollen över målvakten. 3-2 till Sverige. Gruppetta och resa till åttondelsfinal i fotbolls-EM.

Åttondelsfinal fotbolls-EM 2020 ➤ slutet på Sveriges resa i fotbolls-EM för denna gång ➤ 1-2

Det Svenska landslaget åker till Hampden Park där få Svenska supportrar återfinns på grund utav strikta reserestriktioner för resenärer från Sverige. Startelvan är densamma som i matchen mot Polen.

Ukraina tar ledningen i 27:e minuten. Strax före halvtid kliver frälsaren Forsberg in och gör 1-1. Första halvlek var jämn och resultatet rättvist. I andra halvlek kommer Sverige återigen ut på planen med ny energi. De spelar mycket bättre fotboll och har bra grepp om matchen. Forsberg träffar stolpen, lite senare träffar han ribban. Kulusevski får iväg ett kanonskott från hörnet av straffområdet, Ukrainas målvakt gör en fotbolls-EM bästa räddningar.

Sverige skulle ha avgjort under ordinarie tid. Matchen går istället till övertid. Spelet i förlängningen är inledningsvis jämnt. Åtta minuter in händer det som inte får hända. Marcus Danielson går hårt in i en situation, slänger sig med utsträckt fot och dobbarna utåt. Han träffar bollen klockrent. Oturligt nog hann han inte justera sin fot efter att ha rensat bollen. Artem Besedin från Ukraina gick in lika hårt i situationen men var långt senare framme vid bollen. Danielssons fot och dobbar träffar Besedin långt upp på benet. Domaren visar först det gula kortet. Efter VAR-granskning visas det röda kortet.

Efter det tar Ukraina över helt. Sverige håller undan. Pulsen är hög. Straffläggning närmar sig. Men i första tilläggsminuten nickar Artem Dovbyk in segermålet för Ukraina. Sverige är ute ur fotbolls-EM 2020.

Sverige spelade bra. Ingen spelare går att skylla på. Marginalerna var på fel sida i den viktigaste matchen.

Fotbolls-EM 2020 speltips kvartsfinal

Istället för att Sverige får möta England kommer vi istället att få se Ukraina vs England på lördag. England har den lättaste matchen av alla kvartsfinalmatcher. Ukraina saknar djup och bredd. Med undantag för några få spelare finns det väldigt litet att sätta emot med. England har släppt in noll mål i fotbolls-EM 2020. Samtidigt har de endast gjort fyra mål. I kvartsfinalen tror vi att de kommer hålla nollan samtidigt som de späder på sitt målprotokoll över snittet.

  • Fotbolls-EM 2020 speltips kvartsfinal: Ukraina vs England 3/7: England -1 till 2.29 i odds hos Betsson.

Spela på England mot Urkraina

I övriga kvartsfinaler ser vi:

På pappret ser vi enligt oss de två bästa kvarvarande lag göra upp redan i kvartsfinal. Baserat på det kan vi säga att vinnaren av Belgien vs Italien har bäst chanser att vinna fotbolls-EM 2020. Belgien har ett taskigt skadeläge samtidigt som Italien är felfria. Ett spel på att Italien ska vinna fotbolls-EM 2020 går att hitta till 5.0 i odds hos Betsson.

Att de vinner matchen mot Belgien går att spela till 2.38 i odds hos Betsson.

Lägg spelet på Italien till bra EM odds hos Betsson