Det var som upplagt för en fest – aldrig hade det varit enklare att ta sig vidare från gruppspelet, flera stora namn gjorde sina sista matcher i blågult och Erik Hamrén hade en sista chans att bevisa sig som förbundskapten. Men allting gick snett och EM 2016 i Frankrike är något vi svenskar nu snabbt vill glömma.

Vi blickar framåt – Fotbolls EM 2020

Fotbolls EM 2016  är ett mästerskap vi gärna glömmer och nu är det dags att se framåt. Det tog 5  år, men nu är vi äntligen här – Fotbolls EM 2020! I skrivande stund så leder Sverige gruppen med en match kvar. Efter oavgjort mot Spanien och vinst mot Slovakien så har Sverige goda chanser att ta sig vidare till EM -slutspelet i EURO 2020,vilket gör oss väldigt förhoppningsfulla för ett framgångsrikt EM. Med Janne Andersson i spetsen och en riktigt hungrig och farlig Alexander Isak, som verkligen varit en nyckelspelare för svenska landslaget så har vi en chans mot alla lagen i em. Våra rekare kommer ge dig EM speltips på samtliga av Sveriges matcher i fotbolls Em 2020,  där  du kommer få minst 2 speltips med EM odds och ett välkomst erbjudande från något av de bästa spelbolagen i Sverige.  Vi på Emguide.se håller tummarna och hejar fram Sverige till nya framgångar i EURO 2020!

Skakig insats i premiären

I flera dagar hade stämningen byggts upp, både svenska och irländska fans laddade tillsammans på Paris gator, stämningen var god och förhoppningarna var höga. Men det skulle sluta med ett magplask.

I första halvlek hände inte mycket, förutom att Sverige genom en skada tvingades till ett byte, en mittback flyttades ut till ytterback och redan där blev förutsättningarna betydligt sämre. I andra halvlek kom Irland ut med gasen i botten och det skulle ge utdelning – Wes Hoolahan fick tag på en boll i kanten av straffområdet och skruvade snyggt in 1-0 till Irland. Målet skulle dock fungera som en väckarklocka för Sverige som genast tryckte på framåt, det skulle även ge utdelning när Irlands försvarare Ciaran Clark lyckades stå för ett självmål, 1-1.

Matchen slutade med att båda lagen verkade nöjda med ett oavgjort resultat vilket gav en rätt ointressant upplösning av matchen. Domen efteråt från fotbollsvärlden var att mästerskapets tröttaste match dittills var bataljen mellan Sverige och Irland.

Uppryckning mot Italien

Efter att Sverige inte mäktat med ett enda avslut på mål i premiärmatchen mot Irland var kritiken skarp mot landslaget inför matchen mot Italien. En uppryckning krävdes och det såg möjligt ut när Italien annonserade att de skulle vila flera nyckelspelare.

Matchen började lovande för svensk del, spelarna såg pånyttfödda ut och fulla av energi, Italien spelade passivt och Sverige ägde spelet under i princip hela matchen. Trots målchanser kunde dock de svenska spelarna inte få in bollen i mål. En väldigt målande bild av Sveriges insats i EM 2016 var när självaste Zlatan missade öppet mål, dock visade det sig att han var offside vid tillfället.

Istället var det Italienarna som skulle sätta spiken i Sveriges EM-kista, med bara minuter kvar av matchen får Eder tag på bollen på svenskarnas planhalva, tekniskt skickligt tar han sig förbi samtliga svenska försvarare och placerar bollen otagbart i bortre hörnet, 1-0 till Italien och bäcksvart för Sverige.

Ingen spets mot Belgien

Med en oavgjord match och en förlust i bagaget fanns det ändå en chans för Sverige att ta sig vidare från gruppspelet, med en vinst i sista gruppspelsmatchen mot Belgien kunde allt hända och efter någorlunda bra spel mot Italien fanns det hopp.

Mot Belgien skulle även Sveriges första skott på mål komma, men vad hjälper det om avsluten inte är bra nog? Det saknades en spets i anfallen och avsluten, Marcus Berg fick ett drömläge bara några meter från mål, men satte avslutet rakt på den Belgiske målvakten. Sverige hade faktiskt en boll i nät också, men det blev (med svenska ögon sett, felaktigt) bortdömt för gruff.

Istället skulle ridån falla riktigt hårt för Sverige, Eden Hazard kunde hitta Radja Nainggolan som stod helt obevakad på den svenska planhalvan, ostört fick Belgaren ladda på ett rejält skott som slutade med en kalasträff och 1-0 för Belgien.

Smärtsam statistik visar ineffektiviteten

Efter två matcher i EM 2016 hade inte Sverige skapat ett enda avslut på mål, i sista matchen mot Belgien kom visserligen tre avslut på mål, men enligt statistiken var Sverige smärtsamt dåliga på att skapa målchanser – ja, till och med sämst i hela EM. Statistiken visar att det svenska landslaget slog i snitt 397 passningar innan man mäktade med ett avslut på mål. Uddlöst? Minst sagt.

Zlatan kom aldrig upp i nivå, sorgligt nog. Vår störste stjärna genom alla tider gjorde sitt sista mästerskap och man får tyvärr konstatera att det blev en rejäl flopp. Det var någonting som inte stämde och även om man inte kan förvänta sig drömmål väntar man sig att Zlatan ska sätta enkla lägen som det mot Italien där anfallaren missade öppet mål.

Totalt slutade Sverige på 23 försök till avslut på mål, tolv av dessa hamnade utanför mål och åtta försök blockerades av motståndarlaget. Kvar blir alltså tre avslut som letade sig innanför stolparna och det enda målet som noterades var ett självmål från Irlands Ciaran Clark.