Grupp B

Grupp B består av Belgien, Ryssland, Danmark och Finland slåss om platserna till åttondelen. Två av våra nordiska grannar deltar i grupp B vilket kommer bli spännande att följa, utöver detta är det Belgien som verkar vara storfavoriten. 

Lagen i korthet

BELGIEN: Belgien är en rutinerad trupp som håller världsklass i offensiven, de är dessutom riktigt revanschsugna efter förlusten mot Frankrike i semifinalen i VM 2018.

DANMARK: Danmark lyckades kvala in i sista minut efter en avgörande match mot Irland, om de tar sig långt inom gruppspelet återstår att se men de har både talang och erfarenhet.

RYSSLAND: Med två matcher på hemmaplan i St Petersburg har Ryssland lite extra stöd, de lägger även stor vikt vid anfallaren och lagkaptenen Artem Dzyuba.

FINLAND: Välkommen till EM Finland! Det är första gången detta nordiska land tar sig till ett mästerskap i fotboll. Om de är redo för vad som komma skall återstår att se, men de har ett stabilt lag med spelare som är väl bekanta med varandra.

Spelschema

Lördag 13:e juni – Danmark – Finland (Matchen spelas i Köpenhamn, kl 18.00)
Lördag 13:e juni – Belgien – Ryssland (Matchen spelas i St Petersburg kl 21.00)

Onsdag 17:e juni – Finland – Ryssland (Matchen spelas i St Petersburg kl 15.00)
Torsdag 18:e juni – Danmark – Belgien (Matchen spelas i Köpenhamn, kl 18.00)

Måndag 22:a juni – Ryssland – Danmark (Matchen spelas i Köpenhamn kl 21.00)
Måndag 22:a juni – Schweiz – Turkiet (Matchen spelas i St Petersburg kl 21.00)

Lördag 11 juni

Avspark kl. 18. Wales mot Slovakien i Bordeaux, vinindustrins huvudstad nära franska sydvästkusten.  Vinner något av lagen, blir det säkert en fantastisk efterfest med mycket rött, vitt och rosé. Det anses med all säkerhet som en synd att dricka öl i denna stad. Lagen har mötts två gånger tidigare – i kvalet till EM 2008. Slovakien vann i första matchen på bortaplan med hela 5-1. Wales tog revansch i returmötet med nästan lika imponerande siffror – 5-2. Nu är det nog dags för oavgjort, om Gareth den store inte har en grym dag.

Vi tippar: Oavgjort och få mål.

Avspark kl. 21. England möter Ryssland på Stade Vélodrome i multikulturella Marseille. Den här matchen blir med all säkerhet en tidig gruppfinal. Ryssland kommer att ställa upp precis som vanligt med för oss ganska så okända spelare från Ryska Premier League. Ett undantag heter Denis Tjerysjev från Real Madrid. Det är just på grund av honom som Real Madrid diskades från årets upplaga av Copa del Rey.

Vi tippar: Det går redan nu att förutse att det blir en defensiv match med få mål. Vi blir inte förvånade om matchen slutar mållös.

Onsdag 15 juni

Avspark kl. 15. Ryssland möter Slovakien i Lille och det blir en repris av den för båda lag enormt viktiga matchen i VM-kvalet i Bratislava i oktober 2005. Det var den sista kvalmatchen för båda lag som låg tvåa respektive trea i gruppen på samma antal poäng. Inga mål gjordes, vilket räckte för Slovakien att gå vidare till playoffrundan där de förlorade mot Spanien med sammanlagt 2-6. Nu möts de igen i Lille. Räkna med heta känslor och en vinst för Ryssland denna gång.

Vi tippar: I många mästerskap spelar Ryssland riktigt bra i åtminstone en match – den här matchen blir nog deras bästa i denna upplaga av fotbolls-EM. 4-0?

Torsdag 16 juni

Avspark kl. 15. Dags för Wales  att besegra England i Lens. I UEFA:s och FIFA:s matcher har Wales aldrig vunnit mot England. På tio matcher totalt har det blivit nio förluster. I EM 2016 har Wales kanske sin bästa chans någonsin att knipa en poäng. Med spelare som Bale och Ramsey är det inte omöjligt.

Vi tippar: Vi tippar på att matchen slutar med 1-1. Turneringens största  skräll under gruppspelet blir att England ligger risigt till efter två omgångar.

Måndag 20 juni

Avspark kl. 21. Slovakien mot England i Toulouse och Ryssland spelar mot Wales i Saint-Etienne. Precis som i VM 2010 i Sydafrika kommer England att klara av pressen och vinna i sista omgången. För sex år sedan gjorde de det mot Slovenien. Nu upprepar sig historien, även om namnet på landet de spelar mot skiljer med två bokstäver.

Vi tippar: Att England vinner medan matchen mellan Ryssland och Wales slutar oavgjort.

Tvåan i denna grupp möter tvåan i Grupp F (Portugal, Island, Österrike, Ungern). Det gör chanserna till ett avancemang till kvarten rätt stora. Trean riskerar vid kvalificering få möta Spanien eller Tyskland. Ikväll kommer allt handla om att gå vidare från placering 1 eller 2.

Grupp B

PosLagPWDLFAGDPts
100000000
100000000
100000000
100000000