Wales

Wales i fokus

UEFA-ranking: 28
FIFA-ranking: 17
Bästa resultat EM: Debut
Senast i EM och VM: Femma i sin kvalgrupp till VM-2014. Fyra i kvalgruppen till EM-2012.
Kvalificerad:   Grupptvåa i Grupp B
Tränare:  Robert Page
Nyckelspelare: Gareth Bale
I mål: Wayne Hennessey  (Crystal Palace)Danny Ward -(Leicester) Adam Davies – (Stoke)
Försvaret: Gunter från Reading, Williams och Taylor från Swansea, Collins från West Ham och Davies från Spurs
Mittfältet: Andy King från Leicester, Joe Allen från Liverpool, Aaron Ramsey från Arsenal  och Joe Ledley från Crystal Palace
Anfall: Gareth Bale från Real Madrid. Vokes, Robson-Kanu och Church, alla från Championshipklubbarna, tävlar med varandra om att få starta i anfallet tillsammans med Gareth.
Uppladdning: Wales spelar den 24 mars mot Nordirland på hemmaplan och den 28 mars på bortaplan mot Ukraina.

Wales Fotbolls-EM 2020

På den här sidan kan du läsa ingående kring Wales chanser att återskapa magin från förra fotbolls-EM. Vi har redan skrivit en del om Wales och deras chanser i fotbolls-EM 2020 i vår genomgång av Grupp A. På den här sidan tittar vi närmare på Wales landslag och allt du behöver veta inför EM. Från deras trupp, till bäste spelare, kort summering av gruppen och vart matcherna i Grupp A spelas. Samt intressant historik kring Wales tidigare insatser i EM-sammanhang. Vi har också inkluderat flertalet Wales speltips och vart du hittar de bästa oddsen på Wales i fotbolls-EM.

Wales landslag har trots sin geografi haft förvånansvärt få framträdanden i stora internationella mästerskap. Inklusive fotbolls-EM. Deras insats i fotbolls-EM 2016 var deras andra stora mästerskap. Det första var fotbolls-VM 1958. Deras grupp i fotbolls-EM 2020 är tuff. Enligt oddsen har Wales sämst chanser att ta sig vidare.

Samma trupp till EM 2020 – hur kommer det gå?

Wales landslagstrupp är lik den de spelade med under förra fotbolls-EM. Skillnaden är att Gareth Bale inte blivit yngre med åren. Samt att förbundskaptenen Chris Coleman ej återfinns hos Wales. I avdelning förbundskapten har Wales haft det stormigt på sistone. Ryan Giggs har lett truppen men var tvungen att avgå så sent som i slutet av April. Detta efter att han befinner sig i en rättegång efter misstankar om misshandel. Robert Page har sedan dess tagit över och har hand om sammanställningen av Wales landslag i fotbolls-EM 2020.

Wales fotbolls-EM 2020 landslagstrupp

  • Wayne Hennessey – Målvakt (Crystal Palace)
  • Danny Ward – Målvakt (Leicester)
  • Adam Davies – Målvakt (Stoke)
  • Connor Roberts – Försvarare (Swansea)
  • Neco Williams – Försvarare (Liverpool)
  • Chris Gunter – Försvarare (Charlton)
  • Joe Rodon – Försvarare (Tottenham)
  • Ethan Ampadu – Försvarare (Chelsea)
  • Chris Mepham – Försvarare (Bournemouth)
  • James Lawrence – Försvarare (St Pauli)
  • Ben Cabango – Försvarare (Swansea)
  • Ben Davies – Försvarare (Tottenham)
  • Rhys Norrington-Davies – Försvarare (Sheffield United)
  • Joe Allen – Mittfältare (Stoke)
  • Joe Morrell – Mittfältare (Luton)
  • Matthew Smith – Mittfältare (Manchester City)
  • Jonny Williams – Mittfältare (Cardiff)
  • Aaraon Ramsey – Mittfältare (Juventus)
  • Dylan Levitt – Mittfältare (Manchester United)
  • Rubin Colwill – Mittfältare (Cardiff)
  • Harry Wilson – Mittfältare (Liverpool)
  • Daniel James – Anfallare (Manchester United)
  • David Brooks – Anfallare (Bournemouth)
  • Tyler Robers – Anfallare (Leeds)
  • Gareth Bale – Anfallare (Real Madrid)
  • Kieffer Moore – Anfallare (Cardiff)

Wales bästa spelare i fotbolls-EM 2020

Wales bästa spelare i fotbolls-EM 2020 är utan tvekan Gareth Bale. Den Walesiska superstjärnan har presterat dåligt på klubb-nivå där han senast spelat hos Tottenham Hotspurs efter att blivit utlånad från Real Madrid. I de internationella strålkastarljusen har han presterat bättre. Med sina 31 år i bagaget återstår det att se om han fortfarande kan prestera på den nivå som krävs för att Wales ska ta sig vidare ur grupp A i fotbolls-EM 2020.

En annan kandidat för Wales bästa spelare i fotbolls-EM 2020 är Juventusspelaren Aaron Ramsey.

Om man tittar på oddsen för spelar props så finns det inte mycket ljus för Wales. Att Gareth Bale blir fotbolls-EM 2020 bästa spelare går att spela till 51.0 i odds hos Betsson.

Vilka lag spelar i Wales grupp A och vart spelas matcherna

För en bra överblick av Wales Grupp A så vore det bäst om du läser vår ingående EM-guide för Grupp A. Gruppen innehållet förutom Wales även Italien, Turkiet och Schweiz.

Gruppspelsmatcherna för Grupp A spelas på Olympic Stadium i Baku, Azerbajdzjan och Stadio Olimpico i Rom, Italien. Stadio Olimpico har de flesta sett på TV vid något tillfälle. Det är där alla hemmamatcher för Roma och Lazio spelas. Samt att flertalet stora internationella finaler utspelats där. Europa League och Champions League finaler 1977, 1984, 1996 och 2009. Fotbolls-VM finalen 1990 och fotbolls-EM finalen 1980. Olympic Stadium i Baku byggdes för sex år sedan och 2019 spelades Europa League finalen mellan Chelsea och Arsenal där.

Wales chanser att gå vidare till EM-slutspel

Walesiska fans och fotbollsfans världen över kommer att kunna njuta av skadefria Gareth Bale och Aaron Ramsey tillsammans på planen. Troligtvis för sista gången. Chanserna att återskapa samma magi från 2016 känns näst intill otänkbar. Att Wales skulle knipa den andra direktplatsen före Italien, Schweiz och Turkiet kommer inte att hända. Inte ens om de får tre försök. På senaste har de lyckats skapligt bra i VM-kvalet. De har vunnit fem av sina senaste åtta matcher. Två matcher slutade oavgjort och de förlorade mot Belgien i kvalet. Senaste två matcherna är de två av två vinster efter att ha vunnit mot både Mexiko och Tjeckien.

Wales kan alltid skrälla i nån av sina matcher och ställa till det för ett av de andra lagen. Men att Wales ska skrälla i alla sina matcher känns otroligt. Lika otroligt som att de lyckades ta sig till semifinal i förra fotbolls-EM. Wales bästa chans att ta sig vidare till EM-slutspel är att göra det som en av de fyra bästa treorna.

Om du tror att Wales landslag med Gareth Bale i toppen kan återskapa samma magi. Då kan du spela Wales som Grupp A vinnare till 10.0 i odds hos Betsson. Samma spelsida har även Wales att kvalificera sig till EM-slutspel till 1.80.

Tidigare resultat för Wales i fotbolls-EM

Wales bästa och enda EM-framträdande var 2016 då de tog sig till semi-final. Ingen hade på förhand räknat med att Wales skulle lyckas så bra. Många var vi som hoppades på att de skulle kunna skrälla hela vägen och skapa en EM saga för historieböckerna.

Summering Wales fotbolls-EM 2020

Förra EM klarade inte Wales av att gå hela vägen. Att de ska lyckas i år igen känns helt otroligt. Deras bästa chanser är att Gareth Bale och Aaron Ramsey är skadefria under fotbolls-EM, samt att de presterar på absolut bästa nivå. Samtidigt som försvaret behöver fungerar perfekt, precis som i förra upplagan. Att Ryan Giggs med kort och omedelbar verkan tvingats avgå underlättar inte lagets chanser. Men förbundskaptenen Robert Page har gjort ett bra jobb i att få ihop en bra landslagstrupp.