Ukraina

EM 2020 Ukraina - England kvartsfinal

Ukraina i fokus

UEFA-ranking: 16
FIFA-ranking: 35
Bästa resultat EM: Har bara spelat i ett EM under sin fotbollshistoria och kvalificerat sig i egenskap av värdnation. Där blev det först tre poäng mot Sverige i den första matchen. Sedan kom bakslagen och förluster mot Frankrike och England.
Senast i EM och VM: Utslagen i gruppspel  i hemma-EM. Misslyckats med att kvalificera sig till VM i Brasilien efter att ha förlorat mot Frankrike i playoffmatcher. Första matchen vann Ukraina med 2 – 0, men Frankrike lyckades vända och vinna returen med 3 – 0.
Kvalificerad:   Efter playoffmatcher mot Slovenien.
Tränare: Andrei Shevchenko
Nyckelspelare: Oleksandr Zinchenko
I mål: Andrij Pjatov från Sjakhtar Donetsk.
Försvaret: Zinchenko, Kryvtsov, Matvienko, Mkolenko
Mittfältet: Malinkovskyi, Shaparenko, Stepanenko
Anfall: Marlos, Yaremchuk, Zubk
Uppladdning: Den 24 mars mot Cypern i Odessa och 28:e mars mot Wales i Kiev.

Ukrainas landslag Fotbolls-EM 2020

Ukraina gör sitt tredje raka EM-slutspel och har imponerat under vägen till mästerskapet. Det finns flera kvalificerade spelare och vi tror laget kan ta sig vidare bakom Nederländerna som är den stora favoriten i grupp C. Ukraina har aldrig gått vidare från gruppspelet i EM men hoppas kunna bryta trenden och med tanke på lottningen borde det inte vara en omöjlighet. Vi har gjort en djupdykning av Ukraniska fotbollslaget där du hittar allt från deras bästa spelare i EM, speltips med bra odds och vad vi lägger vårat spel på när det kommer till Ukraina.

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Historik för Ukraina fotboll

Ukraina tillhörde fram till 1991 Sovjetunionen och därför var det först efter 1991 som nationen började kvala till mästerskap på egen hand. Deras första stora mästerskap inträffade 2006 efter att laget tagit sig vidare trots en tuff grupp med Turkiet, Danmark och Grekland. Väl på plats i VM i Tyskland gick det över förväntan.

Ukraina lottades mot Spanien, Tunisien och Saudiarabien och det började på sämsta tänkbara sätt när man förlorade med 0-4 mot Spanien. Men efter att ha besegrat övriga två gruppmotståndare nådde Ukraina åttondelsfinalen. Där väntade Schweiz i en match där Ukraina lyckades vinna på straffar. I kvartsfinalen skulle det dock bli för tufft när Italien stod för motståndet. Den blivande världsmästaren kunde komfortabelt vinna med 3-0 och Ukrainas första VM-äventyr tog därför slut i kvartsfinalen.

Ukrainas största stjärna genom tiderna är Andrei Shevchenko. Intressant är att det är Shevchenko som är förbundskapten åt nationen idag och han har gjort det bra som kvalificerat laget till EM samtidigt som resultaten i Nations League också varit bra.

Statistik – EM

Ukraina har deltagit i två EM tidigare där det första inträffade 2012. Då var man automatiskt kvalificerade som värdnation. Efter att ha besegrat Sverige i premiären blev det förlust mot såväl England och Frankrike vilket innebar att nationen var eliminerade redan i gruppspelet.

2016 lyckades man återigen kvalificera sig, den här gången på sportsliga grunder. Men det satt långt inne då laget slutade trea i sin kvalgrupp men efter att ha slagit Slovenien i Play Off kvalificerade nationen sig till sitt andra raka 004.

Tyvärr för Ukrainas del gick det inget vidare i gruppspelet. Tyskland, Polen och Nordirland stod för motståndet under EM 2016 men Ukraina klarade inte av att ens göra ett mål under turneringen. Efter tre raka förluster med 0-2 mot Tyskland, 0-2 mot Nordirland och 0-1 mot Polen slutade laget sist i gruppen.

Men sedan dess har mycket hänt. Nationen vann B-divisionen i Nations League och kvalificerade sig därmed till A-divisionen. I kvalet till EM 2020 gick Ukraina obesegrade genom sin grupp efter sex vinster och två oavgjorda matcher. Då ska det tilläggas att regerande Europamästaren Portugal fanns i gruppen precis som Serbien, Luxemburg och Litauen.

I Nations League 2020/21 gick det dock sämre där laget blev relegerade efter att mött Spanien, Tyskland och Schweiz.

Förväntad laguppställning

Målvakt: Trubin
Backar: Zinchenko, Kryvtsov, Matvienko, Mkolenko
Mittfält:Malinkovskyi, Shaparenko, Stepanenko
Anfall: Marlos, Yaremchuk, Zubkov

Nyckelspelare för Ukraina under EM 2020

Ukraina har flera skickliga spelare. De två största stjärnorna är Ruslan Maliknovskyi som gjort det strålande i Atalanta. Den offensiva mittfältaren är truppens mest värdefulla spelare. Därefter följer Manchester Citys offensiva vänsterback Oleksandr Zinchenko. 24-åringen har fått mer och mer förtroende av Pep Guardiola och fick under säsongen spela såväl CL-final och vinna Premier League och Carabao Cup.

Andra viktiga spelare är Dynamo Kievs unga duo Viktor Tsygankov och Vitaliy Mykolenko. Frågan är hur länge de är kvar i sina klubblag? I mål hittas Shakthar Donetsks 19-årige supertalang Anatoliy Trubin

.

Ukraina EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Ukraina har hamnat i  Grupp C, en grupp med Nederländerna, Nordmakedonien och Österrike kommer att spela sina gruppspelsmatcher i Amsterdam, Nederländerna samt Bukarest, Rumänien. Efter Nederländerna är man favorit att gå vidare men oddsen visar att det lika gärna kan bli Österrike som tar andraplatsen.

Men Ukraina har ett spännande lag och inleder mot Nederländerna i Amsterdam. Kan de skrälla till sig en poäng där finns det goda möjligheter att nå slutspelet. I andra matchen möter de Nordmakedonien där det borde bli tre poäng.

Därför är det förmodligen sista matchen i grupp C mot Österrike som blir den riktiga nyckelmatchen i EM2020. Det är inte förvånande om båda lagen står på tre poäng inför mötet vilket borde innebära en rafflande avslutning i Bukarest på Arena Nationala.

Vi tippar: Ukraina tar sig vidare från gruppen som tvåa bakom Nederländerna hos Betsson

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

EM 2020 Ukraina - England kvartsfinal