Tjeckien

Tjeckien - Danmark Fotbolls-EM 2020 kvartsfinal

Tjeckien - flagga

Tjeckien är långt ifrån det mest namnkunniga landslaget i Europa – men på något sätt lyckas de ofta bra i Europamästerskap. Vad många kanske inte minns är att laget gick till semifinal 2004 i Portugal och kvartsfinal 2012 i Polen & Ukraina. Men hur står de sig inför sommarens Fotbolls-EM?

UEFA-ranking: 15
FIFA-ranking: 26
Bästa resultat EM: Final 1996 i England som Oliver Bierhoff avgjorde i förlängningen efter 1-1 efter ordinarietid
Senast i EM och VM: Förlorat i kvarten mot Portugal i EM 2012 efter en skrällvinst i gruppen. Slutade trea i sin grupp i kvalet till VM 2014 bakom Italien och Danmark.
Kvalificerad:   direkt som vinnare av Grupp A
Tränare: Pavel Vrba
Nyckelspelare:  Tomas Soucek
I mål: Tomas Vaclík
Försvaret: Coufal, Kudela, Celustka, Boril
Mittfältet: Holes, Soucek
Anfall: Provod, Darida, Jankto
Uppladdning: Tjeckien spelar hemma mot Skottland den 24 mars samt mot Sverige den på bortaplan den 29 mars. Sista matchen innan EM: 26 maj mot Malta på hemmaplan.

Tjeckien landslag Fotbolls-EM

Tjeckien har en lång och stolt historia i EM både som Tjeckoslovakien men också som en självständig nation. Idag leds man av Jaroslav Silhavy som kommer få det tufft att leda detta tjeckiska landslag vidare från gruppspelet. Visst finns det kvalité i laget men frågan är hur långt det räcker? Grupp D är en av de svåraste i EM med såväl England som VM-finalisten Kroatien. Dessutom finns ett hungrigt Skottland med fördel av hemmaplan i två av tre matcher. Därför kan det bli tufft för Tjeckien även om det finns spets i truppen som åker till England och Skottland.

Historik för Tjeckien fotboll

Tjeckiens fotbollshistoria går att dela upp i två delar. Tiden som Tjeckoslovakien och tiden som Tjeckien. Som Tjeckoslovakien vann man EM-guld men slutade också tvåa i VM vid dubbla tillfällen. 1934 och 1962 nådde Tjeckoslovakien hela vägen till finalen.

Sedan 1994 har man kvalificerat till mästerskap som Tjeckien och då har det varit mer skralt med framgångarna. Nationen har imponerat under EM med såväl silver som semifinal men i VM har det gått tyngre. De senaste sex mästerskapen har man endast kvalificerat sig 2006 och då blev det respass i gruppspelet.

Tjeckien har också spelat Konfederations Cup där man blev trea 1997. Genom åren har man haft flera profilstarka spelare som Pavel Nedved, Jan Koller, ilan Baros, Petr Cech, Vladimir Smicer, Tomas Rosicky och Karel Poborsky. Och sen får man inte glömma att det finns en straff uppkallad efter en Tjeck -nämligen Panenka, som än idag används vid strafflägningar.

Statistik – EM

Tjeckien har nått stora framgångar under EM. Mellan mästerskapen 1960 – 1992 var man en del av Tjeckoslovakien. I EM 1960 tog man brons och EM 1976 vann laget guld för att fyra år senare återigen sluta på tredje plats. När Tjeckoslovakien sedan blev Tjeckien och Slovakien fortsatte framgångarna i turneringen.

1996 nådde det tjeckiska landslaget finalen. Tyvärr för deras del blev Tyskland för svåra och man förlorade efter förlängning. Sedan dess har Tjeckien kvalificerat sig för samtliga EM-slutspel. Bäst resultat nådde man 2004 där det blev semifinal. 2012 tog sig Tjeckien vidare från gruppspelet men åkte ur i kvartsfinalen.

Vid senaste EM-slutspelet i Frankrike 2016 blev det ingen direkt succé för tjeckerna. Endast en poäng på tre matcher även om lottningen var tuffast möjliga med såväl Kroatien, Spanien och Turkiet. Visst klarade Tjeckien 2-2 mot Kroatien men efter förluster mot såväl Turkiet som Spanien blev det en fjärdeplats och respass.

Förväntad laguppställning

Vaclík

Coufal, Kudela, Celustka, Boril

Holes, Soucek

Provod, Darida, Jankto

 

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Tjeckien har ett hyfsat lag med en hel del intressanta spelare. Den stora stjärnan är Tomas Soucek som gjort det oerhört bra under säsongen för West Ham. Londonklubben överträffade alla förväntningar och slutade sexa i tabellen. En stor anledning till detta är Tomas Soucek som varit outstanding på det centrala mittfältet.

I övrigt är det Patrik Schick som är en nyckelspelare. Anfallaren spelar till vardags i Bayer Leverkusen och har gjort det bra där. Håll också ett öga på den 18-årige talangen och anfallaren Adam Hlozek som säkerligen lär få speltid detta EM även om Tjeckien enbart spelar med en central anfallare. Andra spelare värda att nämnda är Antonin Barak, Vladimir Coufal, Jakub Jankto och lagkaptenen Vladimir Darida.

Tjeckien EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Tjeckien kommer med största sannolikhet få det tufft att ta sig vidare från Grupp D. Laget kommer göra upp med Skottland om tredjeplatsen men med tanke på att skottarna har fördel av hemmaplan i två av gruppspelsmatcherna tror vi att det kan bli tufft för tjeckerna.

Laget kommer att spela sina matcher på Wembley i London och Hampden Park i Skottlands huvudstad Glasgow.

Nationen har spets i form av Tomas Soucek och Patrik Schick men det känns inte som att det kommer räcka hela vägen till att gå vidare från gruppen. Visst talar oddsen för att Tjeckien kommer före Skottland i tabellen i grupp D men det är inte vår känsla.

Tjeckien har visserligen en bra historia i EM då man kom tvåa 1996 och nådde semifinal 2004. 2012 lyckats man nå kvartsfinal men 2016 blev det uttåg redan i gruppspelet. Den här gången tror vi att historien upprepar sig och att Tjeckien missar att ta sig vidare från gruppspelet.

Tjeckien - Danmark Fotbolls-EM 2020 kvartsfinal