Sverige

UEFA-ranking: 16
FIFA-ranking: 35
Bästa resultat EM Semifinal på hemmaplan i Sverige 1992
Senast i EM och VM: Gruppspel i EM 2012 i Polen/Ukraina efter förluster mot Ukraina och England. Laget har missat VM 2010 efter förlust mot Portugal i playoffmatcher.
Kvalificerad: via playoff mot Danmark den 17:e november 2015
Tränare: Janne Andersson
Nyckelspelare: Isak och Kulusevski
I mål: Robin Olsson
Försvaret: Lustig, Lindelöf, Danielsson, Augustinsson
Mittfältet: Larsson, Olsson, Ekdal, Emil Forsberg
Anfall: Berg, Isak,Kulusevski
Uppladdning: Estland och Finland i januari i Abu Dhabi och matchen mot Tjeckien den 29:e mars på Friends.

Sverige landslag Fotbolls-EM

Sverige är återigen kvalificerade för ett mästerskap och det blir intressant att se vad det svenska landslaget kan erbjuda i turneringen. Visst är det en ganska tuff grupp E med såväl Spanien som Robert Lewandowskis Polen men Sverige har vält större nationer under Janne Andersson. Truppen som är uttagen ser väldigt intressant ut även om det finns en del frågetecken på skadefronten i backlinjen. Dessutom kommer inte Zlatan Ibrahimovic att finnas med på grund av skada. Vi kommer ge dig speltips, EM odds, historia och vilka våra stora svenska stjärnor är  inför EM 2020  i denna artikel om det svenska landslagets äventyr i Fotbolls EM 2020.

Historik för Sverige fotboll

Sverige har en fin fotbollshistoria och totalt sett har Sverige deltagit i tolv världsmästerskap. 1938 slutade man fyra och i nästa VM år 1950 blev det brons för det svenska landslaget. Under VM 1958 på hemmaplan nådde Sverige hela vägen till finalen vilket än idag är den största svenska fotbolls framgången någonsin. Sverige hade ledningen med 1-0 och var för några minuter världsmästare men en viss Pelé ville annat och vände matchen åt Brasilien som vann med 4-1.

Därefter skulle det dröja fram till 1994 innan den riktiga fullträffen kom. Visst, Sverige var kvalificerade sig till VM 1970, 1974, 1978 och 1990 men gjorde inget vidare avtryck. Däremot är sommaren 1994 fortfarande något som vi svenskar minns med glädje. Det var då vi grävde guld i USA och nådde hela vägen till semifinal där Brasilien blev för svåra. Men i bronsmatchen visade Sverige sin klass och krossade Bulgarien ed 4-0.

2002 och 2006 kvalificerade sig Sverige till VM och tog sig vidare från gruppen. 2002 är det mest bittra slutet då Sverige föll mot Senegal i åttondelsfinalen på Golden Goal efter att ha vunnit dödens grupp före Argentina, England och Nigeria. 2006 fick Sverige möta värdnationen Tyskland i åttondelsfinalen och det var en övermäktig uppgift för ett svenskt landslag.

Desto bättre gick det i VM 2018 när Sverige vann sin grupp före Tyskland, Mexiko och Sydkorea. Schweiz väntade i åttondelsfinal och där tog Sverige sig vidare efter 1-0-seger. Att vara bland de åtta bästa nationerna i världen gav Sveriges befolkning tillbaka tron på det svenska fotbollslandslaget.

Statistik – EM Svenska landslaget

Sverige fick spela sitt första Europamästerskap år 1992 när man var värd för mästerskapet. Den gången räckte det till semifinal men väl där blev Tyskland för svåra. Fyra år senare misslyckades Sverige med att kvalificera sig till EM i England men sedan 2000 har Sverige deltagit i samtliga Europamästerskap.

Tyvärr har det blivit uttåg i gruppspelet fyra av fem gånger. Bäst gick det 2004 när Sverige hade ett otroligt lag med Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic alla i superform. Trots övertag mot Nederländerna i kvartsfinalen föll Sverige på straffar och missade därmed chansen att nå semifinal.

Under det senaste EM-slutspelet i Frankrike var det horribelt att följa det svenska landslaget sm tog poäng mot Irland i premiären men sedan förlorade övriga två matcher. Nu hoppas vi på bättre resultat under detta EM-slutspelet.

Förväntad laguppställning

Målvakt:Olsen
Backar:Lustig, Lindelöf, Danielsson, Augustinsson

Mittfält: Larsson, Olsson, Ekdal, Emil Forsberg

Anfall: Berg, Isak,(Kulusevski)

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Det svenska landslaget har fått fram flera bra spelare. Victor Nilsson Lindelöf har bitvis haft det kämpigt i Man United men han är en av Sveriges viktigaste spelare med sina fina fötter samtidigt som han också spelat på en högre nivå än de flesta andra i det svenska landslaget.

Emil Forsberg är annars den stora stjärnan. Han har etablerat sig rejält i RB Leipzig och behöver ha en bra turnering om Sveriges offensiv ska fungera. Under VM 2018 hade han det tufft men klev fram mot Schweiz i åttondelsfinalen med det matchavgörande målet.

Annars är det ungtupparna Dejan Kulusevski och Alexander Isak som är mest värdefulla. Dejan Kulusevski hade bitvis en tung säsong i Juventus men visade sin klass när han i princip på egen hand avgjorde finalen i Italienska Cupen med såväl mål och assist. Alexander Isak har haft sin bästa säsong någonsin i Real Sociedad där han med sina 17 mål i La Liga blev bästa svensk någonsin målmässigt i ligan. Det ironiska är att det långt ifrån är säkert att de mest värdefulla spelarna finns med i en svensk premiärelva.

Sverige EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Sveriges landslag i fotboll har en relativt tuff grupp men det är långt ifrån någon omöjlighet. Det svenska landslaget har en bra organisation och har också fått fram unga stjärnor som Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Kan Sverige visa på samma fina organisation som under VM 2018 med ännu mer spets kan det bli ett roligt mästerskap för svensk del.

Den största utmaningen blir premiären mot Spanien i Sevilla. Poäng där och det ser väldigt bra ut inför de övriga två matcherna. Tyvärr är det inte mycket som talar för detta då Sveriges fotbollslandslag aldrig vunnit en match på spansk mark.

Nyckelmatchen blir sista gruppspelsmatchen mot Polen. I denna match behöver Sverige vinna för att ha chans på andraplatsen bakom Spanien. Vi räknar med att Janne Anderssons mannar klarar av att besegra Slovakien i andra gruppspelsmatchen.

Sverige är ett svårslaget landslag och vi tror de kommer att klara av att i alla fall vinna mot Polen och Slovakien. Det kommer att räcka till en andraplats i gruppen och därmed avancemang till åttondelsfinal.

Vi tippar: Sverige kommer tvåa i grupp E och lägger spelet hos Betsafe.

BONUS

100 kr extra på odds!

92%
TOTAL SCORE
SUMMARY

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Tweets