Spanien

Italien_Spanien_06_07_EM_Semifinal

Spanien i fokus

Spanien hör till en av de tre oddsfavoriterna till EM-guldet. Som Europamästare (vann 2008 och 2012) har man av naturliga skäl en stor press på sig att svara upp mot favoritskapet. Under VM i Brasilien 2014 gick dock precis allt fel – frågan är hur det egentligen står till med Spanien inför EM-slutspelet i sommar?

UEFA-ranking: 2
FIFA-ranking: 3
Bästa resultat EM: Vinnare i EM 2008 i Österrike/Schweiz och EM 2012 i Polen/Ukraina
Senast i EM och VM:

 

Vann finalen i EM 2012 i Kiev mot Italien med hela 4 – 0.  I VM i Brasilien blev det förluster mot Holland och Chile och en hemresa efter gruppspelet.
Kvalificerad:   Den 9:e oktober. Vann kvalgruppen C före Ukraina och Slovakien
Tränare: Luis Enrique
Nyckelspelare:            Llorente
I mål: De Gea, Simón
Försvaret: Llorente, Garcia, Laporte, Alba
Mittfältet: Busquets, Pedri, Koke
Anfall: Torres, Morata,
Uppladdning: 24:e mars mot Italien och 27:e mars mot Rumänien. Båda matcher på bortaplan.

Spanien landslag Fotbolls-EM

Spanien är en av Sveriges gruppmotståndare och en av de nationer som det finns högst förväntningar på i detta EM. Det spanska landslaget vimlar av världsstjärnor samt en tränare i form av Luis Enrique som är van vid att vinna. Även om det inte råder exakt samma stjärnglans som förr i tiden är det fortfarande spelare på högsta nivå i det spanska landslaget. Med tanke på lottningen och fördelen av hemmaplan kan det därför bli en rolig sommar för spanjorerna. Här kommer du får historia, speltips. statisitk och vilka stjärnor Spainien kommer med till EM 2020.

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Historik för Spanien fotboll

Spaniens landslag i fotboll har en lång och imponerande historia. Länge rådde det dock någon slags förbannelse i mästerskap då man efter EM-guldet 1964 inte nådde längre än kvartsfinal fram till EM 2008. Men då skulle Spanien bryta förbannelsen rejält och vinna inte mindre än tre mästerskap i rad.

EM-guld 2008, VM-guld 2010 och EM-guld 2012 är det ingen annan nation som lyckats med någonsin. Efter guldet har dock förbannelsen gjort sig påmind igen. I VM 2014 åkte man ut i gruppspelet och i VM 2018 förlorade man mot Ryssland efter straffar i åttondelsfinalen.

Spanien har också deltagit i Konfederations Cup år 2009 och 2013 med ett brons och ett silver som resultat. I OS tog man guld år 1920 och 1992.

Statistik – EM

Spanien har deltagit i totalt tio EM-slutspel. Redan i EM på hemmaplan år 1964 lyckades Spanien vinna guld även om det visserligen endast krävdes två matcher för att vinna turneringen på den tiden. 1984 var det dags för medalj igen då laget slutade tvåa i turneringen.

Sedan 1980 har Spanien endast missat ett EM-slutspel och det var 1992 i Sverige. Därefter har det blivit sex raka Europamästerskap med goda resultatet. Laget åkte ur kvartsfinalen såväl 1996 i England som 2000 i Nederländerna/Belgien. 2004 blev det respass redan i gruppspelet.

2008 lyckades Spanien ta guld och 2012 likaså. Däremellan vann de VM i Sydafrika 2010. Under dessa tre mästerskap hade Spanien ett otroligt lag som dominerade världsfotbollen rejält. Sedan guldet 2012 har det dock inte gått lika bra. I senaste EM-slutspelet i Frankrike 2016 blev det respass redan i åttondelsfinalen vilket var en rejäl missräkning. Frågan är om det går bättre under  fotbolls EM 2020?

Förväntad laguppställning

Målvakt:Simón
Backar:Llorente, Garcia, Laporte, Alba
Mittfält:Busquets, Pedri, Koke
Anfall: Torres, Morata,

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Spanien har minst sagt ett stjärnfyllt lag i detta EM. Även om det kanske inte är lika övertygande lag som när man tog tre raka mästerskap finns det fortfarande kvalitéer så det räcker och blir över. Det spanska landslaget Atletico Madrids centrala mittfältare Llorente kommer bli otroligt viktig för laget under detta EM-slutspel tillsammans med Manchester Citys Rodri. Barcelonas Pedri väntas också få sitt stora genombrott under turneringen och har varit väldigt bra när han fått chansen.

Lägg till stjärnor som Morata, Koke, Oyarzabal, Laporte och Dani Olmo och det finns minst sagt kvalité i det spanska landslaget. Det som talar för Spanien är att de också har en bra blandning av gammalt och ungt. Det talar för att det kan bli en rolig sommar för det spanska landslaget om de presterar efter den potential som återfinns i laget.

Spanien EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Det spanska landslaget har dels fördel av hemmaplan men framförallt har man den starkaste truppen av samtliga lag i grupp E. För Sveriges del hoppas vi på ett spanskt fiasko men det finns inte särskilt mycket som talar för detta. Det spanska landslaget har imponerat under kvalet till EM 2020 samt i Nations League.

Dessutom har spanjorerna en ganska komfortabel lottning utan någon direkt världsmotståndare. Visst finns det kvalité hos såväl Sverige som Polen men det hade kunnat vara betydligt svårare motstånd för spanjorerna.

Lägg till att de också spelar samtliga matcher på hemmaplan och det är inte konstigt att de är ganska klara favoriter till gruppsegern. Allt annat vore en jättesensation med tanke på truppen som tränare Luis Enrique förfogar över. Dessutom lär de vara sugna på revansch efter det snöpliga uttåget från VM 2018 där de föll mot Ryssland efter straffar.

Med tanke på stjärnglansen, hemmaplansfördelen och en bra blandning av gammalt och ungt tror vi att det spanska landslaget fixar detta.

Vi tippar: Spanien vinner grupp E

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Schweiz-spanien kvartsfinal EM 2020