Slovakien

Slovakien gör sitt andra raka EM-slutspel efter att ha tagit sig vidare till åttondelsfinal vid EM 2016. Nu hoppas man det ska gå ännu längre men det är en klar underdog som åker till EM 2020. Med Spanien, Sverige och Polen i gruppen är det inte mycket som talar för att Slovakien ska kunna hota om någon av de två översta placeringarna. Faktum är att vi tror nationen kommer att kamma noll under detta mästerskap. Håller du med vårat speltips inför EM 2020 och hur det kommer gå för Slovakien?

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Historik för Slovakien fotboll

Slovakien har inte direkt varit bortskämda med framgångar sedan man blev en självständig nation. Första mästerskapet som laget försökte kvala sig in till var VM i Frankrike 1998 men den gången misslyckades man
Den enda gången Slovakien har tagit sig till ett VM var under 2010 när laget kvalificerade sig till VM i Sydafrika. Om det var tonerna av Shakiras succéhit ”Waka Waka” eller faktumet att laget var extremt sugna på att visa fotbollsvärlden i sitt första mästerskap någonsin låter vi vara osagt. Men Slovakien kom tvåa i en grupp bestående av Paraguay, Nya Zeeland och Italien.
I åttondelsfinalen väntade dock Nederländerna som blev allt för svåra. Men Slovakien stod upp bra och förlorade endast med uddamålet i en match som slutade 1-2. Nederländerna gick sedan hela vägen till final men förlorade där mot Spanien.

Sedan VM 2010 har det inte blivit några fler Världsmästerskap för Slovakien som misslyckades såväl 2014 som 2018. Nu återstår det att se om laget kan klara av att kvala in till VM i Qatar 2022.

Statistik – EM

EM-slutspel är heller inte något Slovakien vant sig vid. 2016 klarade laget visserligen att kvala sig in till slutspelet men det var första gången efter fem försök. I en grupp bestående av Wales, England och Ryssland lyckades Slovakien skramla ihop fyra poäng och därmed fick laget vidare som en av de fyra bästa treorna. Bland annat vann man mot Ryssland och fick oavgjort mot England.

I åttondelsfinalen väntade mardrömsmotstånd i form av Tyskland. Slovakien hade inte mycket att sätta emot utan föll ganska klart med 0-3. Men faktum kvarstår att Slovakien lyckats ta sig förbi gruppspelet vid båda mästerskapen de kvalificerat sig för och det finns spelare som kan hota. Därför bör varken Spanien, Polen eller Sverige underskatta Slovakien i detta EM-slutspel

Förväntad laguppställning

Målvakt: Dubravka
Försvar:Pekarik, Skriniar, Satka, Hubocan
Mittfält: Lobotka, Hamsik
Koscelnik, Duda, Mak
Anfall: Schranz

Nyckelspelare under EM 2020

Den stora stjärnan för Slovakien under en lång tid har varit Marek Hamsik. 33-åringen spelar idag i IFK Göteborg men har väl inte riktigt givit det avtryck som många hoppats på. Den mest värdefulla spelaren i dagens Slovakien är istället Milan Skriniar som tillhör Inter Milan. Skriniar har under säsongen vunnit Serie A och mittbacken värderas till över 600 miljoner kronor.


Napolis centrală mittfältare Stanislav Lobotka är också värd att nämna precis som den offensive mittfältaren Ondrej Duda som gjort det bra i FC Köln. På målvaktsfronten finns såväl Newcastles Martin Dubravka som Fulhams Marek Rodak. Andra spelare med hyfsade kvalitéer är Denis Vavro och Laszlo Benes.
Men med undantag för Milan Skriniar och Marek Hamsik saknas den där riktiga stjärnglansen. Därför kan det bli svårt att nå riktigt långt för Slovakien som är klar underdog.

Slovakien EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Slovakien har ett kompetent lag och har visat i tidigare mästerskap att man inte ska räkna ut nationen. Men med tanke på vilken lottning laget åkte på har vi svårt att se laget ta sig vidare. Spanien, Sverige och Polen är alla högre rankade än Slovakien och har ett bättre spelarmaterial.
Slovakien har stjärnor, talang och erfarenhet men kommer att få det tufft i fotbolls EM 2020. Det är svårt att se nationen rubba något av de andra lagen även om vi från ett svenskt perspektiv hoppas de kan skrälla mot såväl Spanien som Polen då de nationerna känns farliga för Sverige.
Men även om vi hoppas på ett slovakiskt mirakel med undantag för matchen mot Sverige är det svårt att se det hända. Att den största stjärnan är en mittback säger en del och även om Marek Hamsik har en karriär som få andra spelar han till vardags i IFK Göteborg där han gjort det okej men inte mer.

Vi tippar: Slovakien kommer fyra i grupp E

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE