Skottland

Skottland är tillbaka i ett stort mästerskap för första gången sedan 1998 och kommer att spela två av tre matcher på Hampden Park i Glasgow. Ledda av Liverpools Andrew Robertson samt Manchester Uniteds Scott McTominay finns det kvalitet i laget. Frågan är hur långt det räcker med såväl England, Kroatien och Tjeckien i samma grupp D. Kan skottarna överraska och ta sig vidare till åttondelsfinal? Är detta vi kommer lägga vårat speltips på?  Vilka är  de stora stjärnorna i det Skotska landlaget i fotbolls EM 2020? Allt detta och mer där till får du i vår analys av Skottland i EM 2020.

BONUS

100 kr extra på odds!

92%
TOTAL SCORE
SUMMARY

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Historik för Skottland fotboll

Skottland har en lång och stolt fotbollshistoria. Nationen har deltagit i inte mindre än åtta olika världsmästerskap samt två EM-slutspel. Tyvärr för deras del har de aldrig tagit sig förbi gruppspelet och det var länge sedan sist vi fick se ett skotskt landslag i ett mästerskap. Senaste mästerskapet var VM 1998 i Frankrike men då blev det respass i gruppspelet precis som övriga mästerskap.

Man kan lugnt säga att Skottland historiskt sätt inte haft marginalerna med sig då de misslyckats med att ta sig vidare från ett gruppspel hela fyra gånger på grund av målskillnad eller färre gjorda mål. Nu återstår det att se om de har marginalerna med sig under EM 2020.

Statistik – EM

Skottland har inte särskilt mycket EM-historia att luta sig tillbaka emot. På 90-talet hade man en period där man kvalificerade sig till två raka mästerskap. Såväl EM 1992 i Sverige som EM 1996 i England. I EM i Sverige hade Tyskland en tuff grupp med Nederländerna, Tyskland och forna Sovjet. Laget var utslaget redan efter två matcher då man förlorade premiären mot Nederländerna och andra matchen mot Tyskland. Därefter blev det visserligen seger mot forna Sovjet men det räckte inte till avancemang.

Fyra år senare har EM utökats från åtta till 16 lag men Skottland fick återigen en väldigt tuff grupp med värdnationen England, Nederländerna och Schweiz. Skottland tog överraskande poäng i premiären mot Nederländerna och vann den avslutande matchen mot Schweiz. Men laget missade kvartsfinal på färre gjorde mål än Nederländerna som också hade fyra poäng.

Utöver dessa två mästerskap har Skottland inte deltagit i ett EM-slutspel. Fem mästerskap har gått sedan sist men nu är man äntligen tillbaka och får dessutom äran att spela två av matcherna på hemmaplan.

Förväntad laguppställning

Gordon
McTominay, Hanley, Tierney
McClean
Robertson, McGregor, McGinn, Fraser
Adams, Dykes

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Efter många mörka år för skotsk fotboll har det ljusnat på sistone. Att kvalificera sig till ett stort mästerskap igen är något de skotska fotbollsfansen suktat efter och nu är det äntligen dags. Laget är fyllt med Premier League-spelare där Andrew Robertson är den största stjärnan. Liverpools vänsterback är värderad till över 650 miljoner kronor och 27-åringen har utvecklats till en världsstjärna.

På det centrala mittfältet finns Scott McTominay som gjort det strålande för Manchester United under säsongen. I finalen av Europa League var han en av få spelare som fick godkänt och han verkar njuta av de stora matcherna.

Det finns ytterligare kvalitéer som Arsenals vänsterback Kieran Tierney, West Hams centrala mittfältare John McGinn och Southamptons anfallare Che Adams. Dessutom finns det breddspelare med kvalité i form av Newcastles Ryan Fraser, Southamptons Stuart Armstron och Leeds Uniteds Liam Cooper. Håll också utkik efter Chelseas centrala mittfältare Billy Gilmour som endast är 19 år men mycket väl kan få ett genombrott under turneringen.

Skottland EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Skottland spelar mot Tjeckien och Kroatien hemma på Hampden Park. Dessutom väntar ett hett derby mot England på Wembley. Även om Skottland är tippade sist i gruppen enligt oddssättarna tror vi att de kan överraska.

Visst tog de sig till mästerskapet bakvägen men fördelen av hemmaplan ska inte underskattas i mästerskap. Dessutom har man ett otroligt starkt kollektiv samt flera spelare som gjort det väldigt bra i Premier League. Att de skulle kunna hota England är kanske inte allt för troligt men det finns goda möjligheter att gå vidare enligt oss.

Bland annat finns Andrew Robertson, Scott McTominay och Kieran Tirney samt John McGinn och Che Adams. Vi tror att de kan överraska och vinna mot Tjeckien och till och med ha chans att slå Kroatien på hemmaplan. Det kroatiska laget har inte varit lika stabilt som vi är vana vid och det tror vi Skottland mycket väl kan dra nytta av.

Vi tippar: Skottland slutar tvåa i grupp D och tar sig vidare till åttondelsfinal

BONUS

100 kr extra på odds!

92%
TOTAL SCORE
SUMMARY

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50