Polen

Polen i fokus

Polen – landslaget som har haft förtvivlat svårt att ta sig till EM-slutspel är på uppgång. Till EM 2008 lyckades laget äntligen kvalificera sig, för att sedan vara värdland 2012 och nu återigen kvalificerade till EM 2016 i Frankrike. Vi ser fram emot Polen i Fotbolls EM 2020!

UEFA-ranking: 17
FIFA-ranking: 34
Bästa resultat EM: Två EM – 2008 och 2012. Inga matcher vunna i slutspel.
Senast i EM och VM: Sist i EM-gruppen hemma i Polen 2012. Fyra i kvalgruppen till VM-2014.
Kvalificerad:   Direkt efter att ha slutat som tvåa i sin grupp
Tränare: Adam Nawalka
Nyckelspelare: Robert Lewandowski
I mål: Szczęsny
Försvaret: Helik, Bednarek, Glik
Mittfältet: Rybus, Moder, Krychowiak, Zieliński, Bereszynski
Anfall: Den 32-årige lagkaptenen Robert Lewandowski från Bayern och den 24-årige Arkadiusz Milik från Aja
Uppladdning: Polen spelar hemma mot Serbien den 23 mars; hemma mot Finland den 26 mars; hemma mot Holland den 1 juni och hemma mot Litauen den 6 juni.

Polen landslag Fotbolls-EM

Sverige kommer få stifta bekantskap med Polen i detta EM. Lagen har visserligen möts i EM-kvalet 2003 och 1999 och faktum är att Sverige endast förlorat mot Polen en gång och det var 1974. Men detta är ett helt annat Polen med betydligt fler storstjärnor. Därför är det långt ifrån omöjligt att Polen tar sig vidare från grupp E. Här går vi igenom Polens chanser i EM2020, vilka är lagets största sjärnor,speltips och landslagets EM och VM historia.

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Historik för Polen fotboll

Polen spelade sitt första VM år 1938 men det blev ingen succé direkt då man åkte ur direkt. Detta var på den tiden som VM spelades i direkt utslagning. Därefter skulle det dröja till 1974 innan Polen nådde ett VM igen. Den gången gick det dock väldigt bra då man slutade trea. Två år tidigare hade man vunnit OS i Västtyskland och 1976 slutade nationen också tvåa i OS. Polen tog också brons vid VM 1982 och denna period får anses vara den mest framgångsrika någonsin i landets historia. Med två VM-brons, OS-guld och OS-silver mellan 1972 – 1982.

1986 i i Mexiko tog sig laget till åttondelsfinal och 2002 och 2006 lyckades Polen kvalificera sig men åkte ur gruppspelet. Men dessa får snarare räknas som undantag då landet inte tog till VM vid sju av nio raka mästerskap mellan 1990 – 2014.

I VM i Ryssland senast var Polen en av de stora besvikelserna. Trots en minst sagt överkomlig grupp med Colombia, Japan och Senegal misslyckades Polen totalt och lyckades endast ta en seger i sista omgången när man redan var utslagna.

Statistik – EM

Polen har inte en särskilt historia i EM. Mellan 1960 – 2004 misslyckades man med att kvalificera till turneringen vid varje tillfälle. Det var först vid 13:e försöket som man lyckades ta sig till EM. År 2008 kvalificerade man sig till EM i Schweiz och Österrike. Det blev dock ingen vidare succé då laget åkte ur direkt efter bara en poäng på de tre matcherna.

2012 gick det marginellt bättre då laget lyckades spela oavgjort vid två tillfällen istället för ett. Men det blev fortfarande respass redan i gruppspelet. År 2016 skulle det dock gå betydligt bättre. Efter ett starkt kval med endast en förlust lyckades Polen ta sig till fotbolls EM i Frankrike. I en svår grupp med Tyskland, Nordirland och Ukraina lyckades Polen ta sju poäng men hade sämre målskillnad än Tyskland och blev tvåa i gruppen.

Åttondelsfinalen blev det en rejäl rysare där Polen vann på straffar mot Schweiz under ordinarie tid. I kvartsfinalen skulle man dock falla på straffar mot blivande Europamästaren Portugal.

Förväntad laguppställning


Målvakt: Szczesny
Försvar: Helik, Bednarek, Glik
Mittfält: Rybus, Moder, Krychowiak, Zieliński, Bereszynski
Anfall: Lewandowski, Milik

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Den överlägset största stjärnan i laget är givetvis Robert Lewandowski. Trots att han hunnit fylla 32 värderas han till över 600 miljoner kronor och under säsongen slog han Gerd Müllers rekord över flest gjorda mål under en säsong. Som lagkapten leder han Polen i detta EM 2020 och vi hoppas givetvis att han har en svag turnering vilket var fallet vid VM 2018.

Men även om Lewandowski är den mest iögonfallande spelaren finns det kvalitet på andra håll. Napolis centrala mittfältare Piotr Zielinski är en otroligt nyttig spelare och i mål hittas Juventus målvakt Wojciech Szzesny. Dessutom finns Southamptons mittback Jan Bednarek samt Marseilles anfallare Arkadiusz Milik i laget.

Därför går det inte att bortse att det definitivt finns kvalitéer i det polska laget som definitivt kan skada det svenska landslaget. Vi får hoppas att Janne Andersson och hans stab har koll på hur de ska neutralisera de polska stjärnorna.

Polen EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Polen har identiska odds som Sverige att ta sig vidare från gruppspelet. Därför är det högst troligt att det blir den sista matchen mot Sverige som blir nyckelmatchen för det polska landslaget. Polen inleder mot Slovakien och bör klara av att ta tre poäng i den matchen. Därefter väntar Spanien vilket kan bli en tuff uppgift för det polska landslaget.

Om Polen klarar av att vinna mot Slovakien men förlorar mot Spanien, det mest troliga scenariot, kommer det bli en nagelbitare. Förra EM-slutspelet räckte det med tre poäng för de flesta lagen att ta sig vidare även om det fanns undantag. Så länge Polen och Sverige vinner mot Slovakien och spelar oavgjort mot varandra borde det räcka för båda att ta sig vidare.

Vi tror inte Polen kommer att vinna mot Sverige i EM 2020 gruppsspelet även om Robert Lewandowski finns i laget. Istället tror vi att Polen lyckas ta sig vidare som en av de fyra bästa grupptreorna. Det är enligt oss det mest troliga scenariot. Mena att de tar sig vidare tror vi.

Vi tippar: Polen tar sig vidare som en av fyra grupptreor

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE