Österrike

österrikes flagga

UEFA-ranking: 11
FIFA-ranking: 10
Bästa resultat EM: Endast en gång har Österrike spelat i EM-slutspelet – hemma 2008. Ett poäng på tre matcher blev det – i matchen mot Polen.
Senast i EM och VM: I EM-kvalet 2012 slutade Österrike fyra i sin grupp bakom Tyskland, Turkiet och Belgien. I kvalet till VM i Brasilien hamnade Österrike i samma grupp med Sverige och slutade trea.
Kvalificerad:   Österrike vann Sveriges kvalgrupp
Tränare: Marcel Koller
Nyckelspelare: David Alaba
I mål: Schalger
Försvaret: Lainer, Trauner, Dragovic, Ulmer
Mittfältet: Baumgartner, Sabitzer, Alaba
Anfall: Kalajdzic
Uppladdning: Österrike spelar hemma mot Albanien den 26 mars. Sista genrept inför EM är tisdagen den 21 maj mot Malta hemma.

Österrikes landslag Fotbolls-EM

Österrike gör sitt andra raka Europamästerskap och sitt tredje EM någonsin när nationen laddar mot EM 2020. Med David Alaba som kapten hoppas nationen bryta ny mark genom att nå åttondelsfinal och slutspelet, något som misslyckats såväl 2008 och 2016. Laget har en relativt tuff grupp med Nederländerna, Ukraina och Nordmakedonien men borde klara av att ta sig vidare som en av de fyra bästa treorna.  I denna artikel har vi gjort en djupdykning av det Österrikiska landslaget inför fotbolls EM 2020 där vi ger dig vilka nyckelspelare, speltips på hur det kommer gå för Österrike, kuriousa och annat spännande!

BONUS

100 kr extra på odds!

92%
TOTAL SCORE
SUMMARY

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Historik för Österrike fotboll

Österrike har en fotbollshistoria som sträcker sig tillbaka långt i tiden. I EM lyckades nationen inte kvalificera sig förrän 2008 som värdnation men i VM har det gått desto bättre. 1934 under VM i Italien slutade nationen på fjärde plats. 20 år senare spelades VM i Schweiz och om det var den bekanta alpluften som gjorde att Österrike trivdes låter vi vara osagt. Men Österrike gjorde en strålande turneringen och nådde till slut ett brons vilket är nationens enda medalj i stora mästerskap.

1958 deltog laget i VM i Sverige men åkte ur i gruppspelet. 1978 och 1982 i Argentina och Spanien tog sig laget vidare till omgång 2 men där tog det slut. Österrike kvalificerade sig också till VM 1990 i Italien och i VM i Frankrike 1998 men där tog det stopp redan i gruppspelet.

Sedan dess har Österrike inte lyckats kvalificera sig till ett världsmästerskap och det återstår att se om nationen kan bryta den negativa trenden inför VM i Qatar 2022.

Statistik – EM

Genom historien har det blivit totalt tre stycken EM-slutspel för Österrike. 2008 var man automatiskt kvalificerade i form av värdnation när nationen arrangerade mästerskapet tillsammans med Schweiz. Tyvärr för hemmafansen fick laget tuffast möjliga lottning med såväl Kroatien som Tyskland och Polen. Det blev bara en poäng för Österrike som spelade 1-1 mot Polen men åkte på förluster med 0-1 mot såväl Kroatien och Tyskland.

2012 missade nationen EM-slutspelet men 2016 var Österrike tillbaka i ett EM-slutspel. Det skulle dock inte gå mycket bättre. Laget hamnade i en grupp med Ungern, Island och Portugal. Efter förlust mot Ungern klarade nationen 0-0 mot Portugal men i sista matchen mot Island föll man efter att ha släppt in mål i sista minuten. Därmed missade Österrike återigen slutspelet. Nu har man chansen att bryta den trenden.

Förväntad laguppställning

Målvakt: Schlager

Backar:Lainer, Trauner, Dragovic, Ulmer

Mittfällt: Schlager, Ilsanker Baumgartner, Sabitzer, Alaba

Anfall :Kalajdzic

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

David Alaba är den stora stjärnan för nationen. 28-åringen spelar till vardags i FC Bayern München och om det ska bli ett roligt EM för Österrike behöver Alaba ha en bra turnering. Vänsterbacken har blivit central mittfältare i FC Bayern ganska ofta men kan också spela mittback. Lagkaptenen har varit offensiv vänsterytter under VM-kvalet senaste matcherna.

Faktum är att det är på det centrala mittfältet som nationen har sina starkaste spelare. Marcel Sabitzer har gjort det strålande i Red Bull Leipzig och på det centrala mittfältet hittar vi också Werner Bremens Xaver Schlager samt ytterligare en mittfältare i Leipzig i form av Konrad Laimer. Det finns också spännande unga spelare i form av Christoph Baumgartner och Sasa Kalajdzic. Lägg till rutinerade Marko Arnautovic och det är enkelt att förstå att Österrike borde kunna ta sig vidare från grupp C. Samtidigt har man aldrig tagit sig vidare från ett gruppspel i EM men förhoppnings kan nationen bryta den trenden nu.

Österrike EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Österrike har hamnat i en ganska svår grupp med Nederländerna, Ukraina och Nordmakedonien i Fotbolls EM 2020. Det är Nederländerna som är ganska klara favoriter att ta sig vidare från gruppspelet. Därefter ser det ut att bli en duell mellan Österrike och Ukraina. Nordmakedonien förväntas bli den stora slagpåsen i gruppen då nationen gör sitt första mästerskap någonsin.

Eftersom fyra av sex bästa grupptreorna också tar sig vidare kan det mycket väl räcka med tre poäng för Österrike för att nå slutspelet. Det borde nationen klara av eftersom de ställs mot Nordmakedonien i premiären. Seger där och det borde räcka för att ta sig vidare men om man också klarar oavgjort mot Ukraina kommer laget stå på 4 poäng vilket garanterat räcker för åttondelsfinal.

Grupp C spelar sina matcher i Amsterdam, Nederländerna samt i Rumäniens huvudstad Bukarest. Även om det blir tuffa bataljer mot såväl Nederländerna som Ukraina tror vi Österrike kommer att vinna mot Nordmakedonien. Tre poäng borde räcka till avancemang för alplandet.

Vi tippar: Österrike avancerar till åttondelsfinal

BONUS

100 kr extra på odds!

92%
TOTAL SCORE
SUMMARY

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50