Nordmakedonien

Nations League har mötts av blandad entusiasm men om det är något turneringen givit oss är det nya mästerskapsdebutanter. Tydligast är kanske exemplet Nordmakedonien som gör sitt första EM någonsin. Även om man hamnat i en tuff grupp med Nederländerna, Österrike och Ukraina kommer invånarna i Skopje och övriga landet garanterat få en sommar de inte lär glömma i första taget. Kan Nordmakedonien överraska och ta poäng eller går man bet under sitt första stora mästerskap?

Historik för Normakedonien fotboll

Nordmakedonien blev först en medlem av FIFA år 1994 och därför var det första kvalet också till EM 1996 i England. Fram tills 2020 gick Nordmakedonien tolv raka kval till VM och EM utan att klara av att kvalificera sig. Men vad gör det när nationen nu är framme i sitt första mästerskap någonsin?!

Dessutom har nationen inlett bra i VM-kvalet till Qatar 2022. Visserligen blev det förlust mot Rumänien i premiären men därefter besegrades Liechtenstein med 5-0 och framförallt Tyskland med 2-1, på bortaplan dessutom. Målskyttar då var Goran Pandev och Eljof Elmas, som också är de två största profilerna i det Nordmakedonska landslaget.

Nationen laddar upp inför EM med matcher mot Slovenien och Kazakhstan. Men det är den 13 juni som hela nationens befolkning kommer sitta fastklistrad då man inleder turneringen mot Österrike i Bukarest, Rumänien.

Statistik – EM

Den unga nationen har aldrig tidigare spelat ett mästerskap, inklusive EM. Första gången nationen försökte kvala in till ett Europamästerskap var inför EM 1996. Tyvärr för deras del blev det en fjärdeplats på sju poäng vilket inte räckte till avancemang. Nationen har också kvalat till EM 2000, 2004, 2008, 2012 och 2016 utan att lyckas med detta.

Tidigare turneringar har man aldrig varit riktigt nära och i kvalet till EM 2020 gick man omvägen till EM-slutspelet. Visserligen nådde nationen sin bästa placering någonsin i ett EM-kval när det blev en tredjeplats. Men det räckte som sagt inte då endast de två bästa nationerna kvalificerade sig direkt till EM.

Men tack vare att Nordmakedonien klarade av att vinna sin grupp i Nations League nådde man Play Off. I semifinalen väntade grannlandet Kosovo och lyckades vinna den matchen med 2-1. I finalen den 13 november väntade Georgien i Tbilisi och det var en jämn match. Vem klev fram om inte nationalikonen Goran Pandev som med matchens enda mål såg till att skjuta Nordmakedonien till sitt första EM-slutspel någonsin.

Förväntad laguppställning Nordmakedonien

  • Målvakt: Dimitrievski
  • Backar:Velkovski, Musliu, Ristovski
  • Mitfällt: Nikolov, Elmas, Ademi, Bardhi, Alioski
  • Anfall: Pandev, Trajkovski

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Nationens största profil är lagkaptenen Goran Pandev som hunnit fylla 37 år. Han är nationens största stjärna någonsin och är såväl bäste målskytt i nationens historia med sina 37 mål men också meste landslagsman med 117 landskamper.  När Nordmakedonien överraskande besegrade Tyskland i VM-kvalet var det Pandev som var en av målskyttarna.

Förutom Pandev finns det framförallt två spelare att hålla utkik efter. Den ena är Eljof Elmas, 21-åringen som till vardags spelar i Napoli. Den offensive mittfältaren har en viktig roll från sin offensiva centrala roll och kan hota vilket lag som helst.

Håll också utkik efter Enis Bardhi, den 25-årige vänsteryttern som tillhör Levante i La Liga. Den defensive mittfältaren Arijan Ademi i Dinamo Zagreb är också viktig för Nordmakedonien precis som ytterbackarna Ezgjan Alioski och Stefan Ristovski.

Nordmakedonien EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Nordmakedonien gör sitt första stora mästerskap någonsin och har fått en tuff grupp med Nederländerna, Ukraina och Österrike. Även om det finns svårare grupper är det svårt att se nationen ta sig vidare. De flesta i landet är nog nöjda med att ha tagit sig till ett stort mästerskap, något befolkningen aldrig fått uppleva tidigare sedan nationen blev självständig.

Även om vi hoppas att Nordmakedonien kan överraska och skrälla till sig någon poäng är det svårt att se de ta sig vidare från grupp C. Nederländerna är den stora favoriten medan Ukraina och Österrike förväntas göra upp bakom nationen om andraplatsen. Grupp C avgörs i Bukarest, Rumänien där Nordmakedonien spelar sina två inledande matcher. Därefter väntar Nederländerna i Amsterdam den 21 juni.

Det som talar för Nordmakedonien är att ingen förväntar sig att de ska ta sig vidare och därför finns det kanske inte den press som hos gruppens övriga lag. Samtidigt finns det givetvis kvalitet i laget som vi varit inne på men vi tror tyvärr inte det räcker.