Nederländerna

Nederländerna har studsat tillbaka efter att ha missat två raka mästerskap och det ser minst sagt intressant ut inför EM 2020. Nationen spelar samtliga gruppspelsmatcher hemma i Amsterdam och har fått fram en ny gyllene generation som etablerat sig bland världseliten. Spetsen saknas kanske för att ta guld men det kan mycket väl bli semifinal för Nederländerna.

Historik för Nederländerna fotboll

Nederländerna har en stolt och lång fotbollshistoria med stjärnspelare som Robin van Persie, Marco van Basten, bröderna de Boer, Dennis Bergkamp, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy och givetvis Johan Cruyff. Listan av stjärnor genom åren hade kunnat göras ännu längre vilket vittnar om vilken fotbollsnation Nederländerna är.

Nationen har nått VM-final hela tre gånger men förlorat vid samtliga tillfällen. 1974 spelades VM i Västtyskland och 1978 i Argentina. Nederländerna nådde final bägge gånger men föll mot värdnationerna. 1998 nådde nationen semifinal men föll mot Brasilien på straffar. Därefter blev det förlust mot Kroatien i bronsmatchen.

2010 var Nederländerna tillbaka i finalen men föll mot Spanien efter förlängning. Nationen hoppades på revansch 2014 i Brasilien och det såg länge lovande ut. Men efter förlust mot Argentina i semifinalen fick nationen trösta sig med att vinna bronsmatchen mot Brasilien. I senaste VM i Ryssland misslyckades Nederländerna att kvalificera sig efter att ha hamnat trea i kvalgruppen bakom Frankrike och Sverige.

Statistik – EM

Nederländerna må ha missat Em 2016 och åkt ur gruppspelet 2012 men historiskt sett är det inte många nationer som har en bättre historik i Europamästerskapet. Den största prestationen inträffade 1988 under EM i Tyskland där Nederländerna tog guld med spelare som van Basten.

På de 15 EM-slutspel som arrangerats har Nederländerna kvalificerat sig till nio mästerskap och därmed blir det tionde EM-slutspelet för nationen. Förutom guldet 1988 har nationen nått semifinal hela fyra gånger. 1976 i Jugoslavien, 1992 i Sverige, 2000 i hemma-EM samt 2004 i Portugal.

2008 var Nedelränderna kvalificerade men åkte ur i kvartsfinalen. 2012 var man återigen kvalificerade men åkte ur redan i gruppspelet vilket var en stor besvikelse. Men besvikelsen var ännu större för den stora fotbollsnationen år 2016 då man misslyckades med att kvalificera sig över huvud taget.

Förväntad laguppställning

Målvakt:Cillessen

Backar:Dumfries, de Ligt, van Dijk, Wijndal

Mittfällt:Wijnaldum, de Jong, Klaasen

Anfall:Berghuis, de Jong, Depay

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Det finns flera skickliga spelare i det nederländska landslaget. Lagkaptenen Virgil van Dijk är kanske den största profilen men en skada har inneburit att han missat hela säsongen. Han ska vara redo för spel EM men frågan är i vilken form mittbacken är i.

Men om han inte kommer till spel kan Nederländerna trösta sig med att Matthijs de Ligt och Stefan de Vrij är fullgoda ersättare i mittförsvaret där också Nathan Aké finns så det råder inte direkt brist på mittbackar i laget.

Den stora stjärnan är annars Barcelonas centrala mittfältare Frenkie de Jong. 24-åringen är värderad till nästan 1 miljard och har varit en av få positiva saker under säsongen för Katalanerna. I laget finns också Memphis Depay som gått från att vara ratad av Man United till att ryktas bli Lionel Messis ersättare. Georginio Wijnaldum, Wout Weghorst och Donny van de Beek är andra skickliga spelare. Därmed finns det minst sagt kvalitet i nationen som hoppas kunna nå långt i detta EM-slutspel.

 

Nederländerna EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Nederländerna har ett otroligt starkt lag och fördelen att spela på hemmaplan under lagets samtliga tre gruppspelsmatcher under turneringen. Med tanke på att man också har det bästa laget, och en relativt komfortabel lottning, talar egentligen allt för att laget också kommer att vinna grupp C.

Nederländerna har en lång och stolt historia och flera världsspelare. Efter att ha misslyckats med att kvalificera sig till EM 2016 och VM 2018 är man nu tillbaka i ett mästerskap. Fördelen av hemmaplan samtidigt som en ny generation etablerat sig i världstoppen talar för att de kan bli en rolig sommar för Nederländerna.

Även om det finns kvalité i de andra nationerna i grupp C också är det svårt att se någon kunna hota Nederländerna om gruppsegern. De har helt enkelt för bra spelare och fördel av hemmaplan vilket gör att vi är ganska säkra på att de kommer att kamma hem gruppsegern i Grupp C.