Kroatien

Kroatien - vacker bild

UEFA-ranking: 12
FIFA-ranking: 18
Bästa resultat EM: Nått kvartsfinal i EM 1996 i England och 2008 i Schweiz/Österrike.
Senast i EM och VM: Utslaget i gruppspel et i EM 2012 i Polen/Ukraina i Grupp C där även finalisterna Italien och Spanien spelade. VM 2014 slutade också med sorti i gruppspelet. VM 2018 däremot blev de tvåa
Kvalificerad:   Via andra plats i sin grupp som Italien vann.
Tränare: Ante Čačić
Nyckelspelare: Mandžukić, Rakitić och Modrić
I mål: Danijel Subašić från franska Monaco
Försvaret: Darijo Srna från Sjakhtar Donetsk och Dejan Lovren är givna i startuppställningen. Pranjic, Corluka och Schildenfeld är alla rutinerade och är lågoddsare på att tas ut. Unge Vrsaljko från italienska Sassuolo är också en kandidat.
Mittfältet: Kroatien är utan tvekan starkast på mittfältet med Real Madrid-spelare Kovacic och Modric samt Ivan Rakitic från Barcelona. Även Perisic från Inter med elva mål på 43 matcher i landslaget kan räkna med att få spela i Frankrike.
Anfall: Mario Mandžukić från Juventus är absolut farligast i Kroatiens anfall. Nikola Kalinic från Fiorentina ser ut att ersätta den 36-årige Ivica Olic i startelvan.
Uppladdning: Den 23 mars spelar Kroatien mot Israel hemma, därefter möter Kroatien Ungern på bortaplan den 26 mars.

Kroatien landslag Fotbolls-EM

VM-tvåan från 2018 hoppas på nya framgångar i mästerskap och Kroatien har ett bra lag även inför detta EM-slutspel. Men resultaten har inte riktigt varit som önskat efter VM-succén vilket vi såg i Nations League. Endast en seger mot Portugal, Frankrike och Sverige gör att man endast tack vare målskillnad lyckades hålla sig kvar. Dessutom har man inlett VM-kvalet något svajigt. Visserligen segrar mot Cypern och Malta men förlusten mot Slovenien svider säkerligen. Hur går det för nationen i EM 2020?

Historik för Kroatien fotboll

Kroatien är en väldigt häftig fotbollsnation som är väldigt ung. Den första riktigt stora framgången skedde 1998 då nationen i sitt första VM någonsin slutade trea. Stor hjälte den gången var anfallaren Davor Suker som med sitt underbett och sin näsa för mål blev världskänd över en sommar.

Därefter skulle det dröja 20 år innan nästa riktigt stora framgång kom. 2002, 2006 och 2010 nådde man visserligen gruppspelet i VM men det blev uttåg i just gruppspelet. Men 2018 skulle bli en sommar att minnas för kroaterna. Den gyllene generationen fick allt att stämma och nådde hela vägen till finalen. Där blev det visserligen förlust mot Frankrike men att nå final är givetvis en enastående bedrift för en nation med drygt fyra miljoner invånare.

Statistik – EM

Det kroatiska landslaget i fotboll tillhörde alltså länge Jugoslavien och nationen gjorde sitt första mästerskap som självständig nation under EM 1996. Den gången blev det kvartsfinal för kroaterna. 2000 misslyckades man att kvalificera sig till  fotbolls EM men därefter har det blivit fyra raka EM-slutspel. 2008 nådde Kroatien kvartsfinal och i EM 2016 i Frankrike blev det uttåg i åttondelsfinalen.

2020 är man återigen kvalificerade och med tanke på lottningen som laget fick bör det kunna bli avancemang för nationen. Visst blir det oerhört tufft mot England men Skottland och Tjeckien är två nationer som Modric och grabbarna ska klara av att ta sig förbi. Men att man skulle nå finalen som i VM senast är inte sannolikt.

Förväntad laguppställning

Livakovic

Juranovic, Vida, Caleta-Car, Meljnak

Brozovic, Modric,

Rebic, Vlasic, Perisic

Kramaric

Nyckelspelare för nationen under EM 2020

Det finns otroliga kvalitéer i detta kroatiska landslag. Mateo Kovacic i Chelsea är den högst värderade spelaren och den centrala mittfältaren får gott sällskap av Inters Brozovic och Real Madrid Luka Modric. Tillsammans bildar de kanske det starkaste centrala mittfältet i turneringen tillsammans med Frankrike. Och då finns Badelj och Vlasic också som alternativ.

Yttern Ante Rebic är också något extra precis som anfallaren Kramaric. Lagets frågetecken är framförallt i försvaret även om det finns kvalité i Marseilles Duje Calet-Car och rutinerade Dejan Lovren där den sistnämnde dock varit skadad och är osäker inför turneringen. Det gäller för Kroatien att få ordning på defensiven om det ska bli en rolig turnering likt 2018 för laget.

Dessutom behöver Kramaric prestera på topp då det saknas anfallare bakom honom. Visst kan Petkovic kliva in och göra ett bra jobb men jämfört med de andra stornationerna känns det lite tunt.

Kroatien EM 2020 – Odds att gå vidare från gruppen

Det kroatiska landslaget kliver in som favoriter i Grupp D bakom England. Det är lite svårt att veta exakt vart vi har laget som blev tvåa i VM 2018. Stora delar av truppen finns kvar även om de blivit tre år äldre. I Nations League såg vi att Kroatien kanske inte riktigt har samma slagkraft mot de bästa nationerna som de hade under VM. Samtidigt finns det otroliga kvalitéer i laget som innebär att man kan gå långt om allting stämmer.

Även om England kanske har ett bättre lag ska Kroatien klara av att hamna före Tjeckien och Skottland. Även om Skottarna har hemmaplan har Kroatien tillräckligt med styrka för att sluta tvåa i gruppen bakom England, allt annat vore direkt förvånande för nationen som tagit två VM-medaljer.

Med spelare som Rebic, Modric, Kovacic och Brozovic finns det kvalité för att ta sig vidare utan några större problem. Så länge Kroatien inte underpresterar totalt på Wembley i London och Hampden Park i Skottland är vi övertygade om att de tar sig vidare som tvåa bakom England. Intressant ur ett svenskt perspektiv är att tvåan i Sveriges grupp möter tvåan i denna grupp. Därför kan det mycket väl bli Sverige – Kroatien i en åttondelsfinal.