Italien

Italien hejarklack

Europas allra främsta lag i VM-sammanhang heter Italien. Vid fyra tillfällen har laget lyft VM-bucklan: 1934, 1938, 1982 och 2006. I EM-sammanhang har Azzurri vunnit slutspelet en gång – 1968. I Italien kan fotboll närmast beskrivas som ett livsförhållningssätt eller till och med, en religion. Supporterkulturen i de flesta städer – från norr till syd – är total och på nästan varenda café kommer du att hitta ett färskt exemplar av fotbollstidningen la Gazetta dello Sport och en TV som visar fotboll.

UEFA-ranking: 6
FIFA-ranking: 15
Bästa resultat EM: EM-titel hemma 1968
Senast i EM och VM: EM-Silver 2012. Förlorat mot Costa Rica och Uruguay med 0 – 1 i Grupp D i VM 2014 och åkte hem redan efter tre matcher
Kvalificerad:   Vann Grupp H före Kroatien och Norge
Tränare: Antonio Conte
Nyckelspelare: Gianluigi Buffon och Andrea Pirlo
I mål: Buffon fyller 38 i år, men verkar inte ha några planer på att avsluta sin karriär. Salvatore Sirigu från PSG ser ut att stå på tur som näste förstemålvakt.
Försvaret: Chiellini, Barzagli och Bonucci från Juventus och Darmian från Man United verkar räcka för att bilda ett stabilt och samspelt försvar
Mittfältet: Pirlo, Marchisio, Verratti och El Shaarawy är bara några namn som Conte har att välja bland
Anfall: Det vore enormt intressant att få se Giovinco från Toronto bilda ett anfallspar med Mario Balotelli, men odds på det är skyhöga. Tio andra anfallare har varit uttagna till landslaget under hösten. Pellé från Southampton, Zaza från Juve och Éder från Sampdoria har bäst chanser att få åka till EM.
Uppladdning: Italien möter Spanien hemma den 24 mars, därefter Tyskland på bortaplan den 29 mars. Sista genrepet är den 29 maj mot Skottland respektive Finland den 6 juni – båda matcherna hemma i Italien.