Coronaviruset är en ny virusform som bröt ut i Kina i slutet av förra året, 2019. Det spred sig snabbt över stora delar av världen vilket vi nu ser konsekvenserna av. WHO (World Health Organization) har förklarat viruset som en pandemi och det är något som påverkar länder i alla delar av samhället. Skolor och dagis stänger, börsen kraschar och resor ställs in, och det är bara ett litet axplock av vad som pågår i världen just nu.

En annan del som är påverkad är sporten. Flera ligor har nu tagit paus på obestämd tid eller avslutat säsongen i förtid. Fotbolls EM 2020 är ett av de events som kan bli påverkade och just nu pågår diskussioner om det ska ställas in på grund av detta otroligt smittsamma corona virus.

EM 2020 i fotboll var planerat mellan 12 juni -12 juli men då många länder har satts i karantän för att minska spridningen av Coronaviruset, finns risken att tävlingen kommer ställas in. Beslutet ligger just nu hos UEFA som kommer att hålla en videokonferens på tisdag för att bestämma om turneringen ska skjutas upp helt.

EM fotboll 2020 i flera olika länder

Detta EM är unikt på det sätt att det är flera olika länder som delar på mästerskapet. Det spelas alltså i tolv olika länder vilket innebär mycket resande både för spelare och fans. Några av de länder som ska anordna EM är Nederländerna, Storbritannien, Danmark, Frankrike och Spanien. Flyg och kollektivtrafik anses vara några av de största smittohärdarna och ska undvikas så gott det går. Det kommer alltså bli väldigt svårt för människor att resa runt mellan de olika arenorna. Många fans kommer säkerligen också att avstå på grund av rädsla för att bli smittade.

Spela inför tomma läktare?

En tidig lösning som många sportklubbar och ligor tog till var att spela inför tomma läktare. Dock känns denna lösning inte speciellt trovärdig då EM alltid varit en folkfest. Det skulle också vara en stor ekonomisk smäll att spela inför tomma läktare. För de som inte har biljetter till matcherna (och om tävlingarna fortfarande kommer äga rum), är live-streaming ett bra alternativ.

EM börjar i sommar och just nu är det ingen som vet hur utvecklingen av COVID-19 ser ut vid denna tidpunkt. Det är helt enkelt för tidigt och säga. UEFA och resten av fotbollsvärlden har valt att avvakta men har meddelat att de kommer gå ut med ett beslut inom kort. Det som är mest troligt i nuläget är att EM skjuts upp ett år och spelas under 2021 istället. Många förutspår även att OS i Japan går samma öde till mötes.

Odds på EM 2020

EM 2020 är ett stort evenemang som självklart alla spelbolag såg fram emot lika mycket som publiken. Det är alltid mycket pengar som står på spel under stora evenemang likt EM, men just nu råder en allmän oro hos många odds-sidor. Vissa spelbolag tar dock tillfället i akt – du kan nämligen spela på om EM 2020 kommer spelas eller inte.

Hur ser läget ut i de påverkade länderna just nu?

I skrivande stund har alltså Coronaviruset klassats som en pandemi och många länder som ska arrangera EM kämpar mot COVID-19 på alla sätt och vis. Mest drabbat är Italien som i nuläget har över 15 000 smittade och över 1 000 dödsfall. Även Frankrike, Spanien och Tyskland är väldigt hårt drabbade med tusentals smittade och flera dödsfall. Dessa är länder som stänger ner allt mer av sin verksamhet och som förmodligen inte tänker på att anordna ett EM just nu. Även mindre länder som Danmark och Irland är hårt drabbade och har också stängt ner stora delar av sina verksamheter. Det mest troliga är alltså att EM kommer att skjutas upp ett år framåt i tiden.