Har du någonsin undrat hur oddsen du spelar på skapas? Om man går tillbaka i tiden, innan den digitala eran så skapades oddsen på liknande sätt som idag. Genom att titta på statistik och information som är tillgänglig. Skillnaden på nu och då är antalet datapunkter som går att mäta, samt hur snabbt vi idag kan samla och mäta data för att kunna komma fram till skäliga odds. Program och algoritmer utgör oddsmodeller som gör att vi kan bearbeta massvis med information för att komma fram till vad ett odds ska vara för en specifik marknad på en match. 

Ett bra exempel på hur avancerat det kan vara är i SHL och över/under marknader för antalet mål. Om ett lag är favoriter att vinna en match så är antagandet att favoriten vinner matchen med mer än ett mål. I det scenariot är det liten chans att det andra laget plockar ut sin målvakt i slutet av matchen. Därav mindre chans att det blir mål i tom målbur. Vilket påverkar antalet mål i matchen. Ta istället en match som förväntas vara jämn, uddamål eller oavgjort. Där är det större chans att målvakt plockas ut och det blir mål i tom målbur om ena laget leder med ett mål emot slutet av matchen. Vilket gör det troligare att det blir fler mål i längden.

Marknadens påverkan och riskjustering

Oddssättare använder sig utav många datapunkter och bearbetar mängder med information med hjälp av program och algoritmer. Efter det släpps oddsen. Oftast accepteras lägre insatser i ett tidigt skede jämfört med närmare inpå start. Under perioden att odds släpps och matchen startas kommer marknaden av alla spelare i Sverige och världen över lägga spel och på så sätt korrigera oddsen kollektivt. Samtidigt som spelbolagen justerar risker för att inte få dyra positioner på specifika utfall. När risk behöver justeras så ändrar man på oddsen några procent för locka spelare till att spela på andra sidan för att balansera risken.

 För fotbolls-EM är en av alla dessa datapunkter FIFA världsrankingen.

FIFA Rankingen och dess påverkan på fotbolls-EM 2020 odds

FIFA världsranking är ett ranking system för landslag världen över. Världsranking-modellen används bland annat för att seeda grupper inför exempelvis fotbolls-EM.

Inför fotbolls-VM 2006 ändrade FIFA på sin datamodell för världsranking. De förbättrade den utefter de förutsättningar de fått i samband med framsteg inom teknologi som blivit tillgänglig under 2000-talet. Under nästkommande två fotbolls-VM, 2010 och 2014 visade det sig att FIFA världsrankingen var bättre än oddsmodellerna som spelbolag använder. I varje fall på stora utfall kring vinnare av ett mästerskap och vinnare av matcher.

Huvudprognosen i både FIFA världsranking och olika oddsmodeller som spelbolag använder är att avgöra match vinnare. Men som många säkert vet så erbjuder spelbolag hundratals marknader på enskilda matcher i fotbolls-EM 2020. Spelbolagen är därför mer sofistikerade i syftet att sätta odds på specifika marknader som inte har något direkt samband med världsrankingen. Samt att spelbolag sätter odds på spelarmarknader. Till exempel, att en spelare ska göra ett mål eller vem som blir skyttekung i fotbolls-EM 2020.

Vad baserar spelbolagen sina odds på?

Under de senaste 10 åren har spelbolagen förbättrat sina oddsmodeller, samt att FIFA världsrankingen blivit bättre. Sanningen är att FIFA världsranking påverkar oddsen, det är något spelbolagen använder sig utav. Men det är endast en av många datapunkter oddssättare och spelbolag använder sig utav för att bestämma oddset de väljer att publicera. Efter att odds publicerats kan oddsen förändras utefter ny information, till exempel om en viktig spelare skadats. Cristiano Ronaldo skadar sig så kommer oddsen för Portugal påverkas negativt då deras chanser att vinna försämras.

Samt, efter att odds publicerats så spelas den kollektiva kunskapen av marknaden in i sannolikheten för hur en match ska sluta. Generellt sett, desto mer omsättning det är på en match, desto mer korrekt är oddsen. Det är alltid som mest omsättning på en match strax innan matchstart, vilket innebär att oddsen är mest korrekt precis inpå match start. Vid den tidpunkten är också all information om matchen tillgänglig, skadeläget, formen, med mera.

Top 10 FIFA Världsranking inför fotbolls-EM 2020, lag för lag jämfört med vinnarodds + Sverige FIFA ranking och odds

#1 Belgien – 1783.38 Poäng – 7.50 odds att vinna hos Betsson

#2 Frankrike – 1757.3 Poäng – 5.75 odds att vinna hos Betsson

#4 England – 1686.78 Poäng – 6.25 odds att vinna hos Betsson

#5 Portugal – 1666.12 Poäng – 9.50 odds att vinna hos Betsson

#6 Spanien – 1648.13 Poäng – 9.50 odds att vinna hos Betsson

#7 Italien – 1642.06 Poäng – 9.50 odds att vinna hos Betsson

#10 Danmark – 1631.55 Poäng – 26.0 odds att vinna hos Betsson

#12 Tyskland – 1609.12 Poäng – 9.50 odds att vinna hos Betsson

#13 Schweiz – 1606.21 Poäng – 75.0 odds att vinna hos Betsson

#14 Kroatien – 1605.75 Poäng – 45.0 odds att vinna hos Betsson

#18 Sverige – 1569.81 Poäng – 100.0 odds att vinna hos Betsson

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Vilken spelare vinner EM 2020 skytteligan enligt oddsen

Förutom vinnarspel så finns det många spelarmarknader att spela på inför och under fotbolls-EM 2020.

Den mest populära spelarmarknaden är vem som blir fotbolls-EM 2020 skyttekung. På vinnarlistan för skyttekung återfinns alla stjärnspelare. När man tittar på spelarmarknader är det viktigt att titta på turneringen som helhet. Ett lag som förväntas nå långt i turneringen kommer att spela fler matcher. Spelarna kommer att ha fler tillfällen att göra mål. Därför ser Kylian Mbappe intressant ut som fotbolls-EM 2020 skyttekung. Vi förväntar oss att Frankrike går till final, därav kommer Mbappe ha maximalt antal matcher på sig att göra mål. Detta får oss att spela:

EM 2020 Skyttekung: Kylian Mbappe till 9.0 i odds hos Betsson. Den här spelarmarknaden går också att spela till höga EM odds hos Nordicbet och Betsafe.

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE