EM 2020 Sverige laddar upp

Det är några månader kvar till sommarens EM i fotboll 2020, men givetvis har uppladdningen redan börjat. Inte minst för förbundskapten Janne Andersson som ska ta ut en trupp och få alla spelare förberedda inför EM in i minsta detalj.

Kvalet var bara slutet på början

Sverige slutade tvåa i gruppen efter fotbollsnationen Spanien och nyckelmatchen för avancemanget var 0–2-segern mot Rumänien i den näst sista gruppspelsmatchen som säkrade Sveriges plats framför Norge och Rumänien. Förbundskapten Janne Andersson var rörd till tårar och laget kunde fira sin bedrift redan innan den sista gruppspelsmatchen mot Färöarna var spelad. Och någonstans där började Sveriges uppladdning för EM – mellan de två sista gruppspelsmatcherna.

Grupperna lottades

Sista november 2019 var det dags att lotta grupperna och Janne Andersson kunde andas ut lite när Sverige undvek ”dödens grupp”, även om lottningen som blev inte heller var den enklaste. I Sveriges grupp spelar EM 2020 länder som Spanien och Polen, och i slutet på mars får vi veta vilket lag som blir det sista laget i gruppen: Bosnien och Hercegovina, Irland, Nordirland eller Slovakien. Med den vetskapen startade Janne Anderssons EM-uppladdning på riktigt och han har kunnat scouta motståndet för att maximera Sveriges chanser i den kommande fotbollsfesten.

Janne Andersson i bild

Det är som nämnt en tuff grupp, och det blir inte lättare av att den första matchen spelas mot Spanien som dessutom har hemmafördel då matchen spelas på Estadio San Mamés i Bilbao. Skulle det bli Irland som kniper den sista gruppspelsmatchen kommer även de få en hemmaplansfördel eftersom EM 2020 Sverige spelar sina gruppspelsmatcher i de två nationerna – i Spanien och i Irland. Sveriges EM 2020 spelschema kunde helt klart varit enklare, men nu känner laget till förutsättningarna och kan ladda därefter.

Januariturnén

Rent spelmässigt började Sveriges uppladdning med den årliga januariturnén. Mellan den 3 och 13 januari befann sig herrlandslaget i Qatar och ska spela mot både Moldavien och Kosovo. På grund av klubblagsspel var det dock inte den ordinarie truppen som gav sig iväg på turnén, utan matcherna kan snarare ses som en möjlighet för andra spelare att slå sig i in i EM-truppen. Spelare som exempelvis Viktor Claesson, Alexander Isak och Ken Sema är spelare som tagit sig in i herrlandslaget via tidigare januariturnéer.

För Janne Anderssons del blir det ungefär samma rutiner som vanligt, och det handlar mer om att spelarna ska få lära sig hur det fungerar på landslandssamlingar än att nya taktiska detaljer ska sättas inför EM. På en presskonferens inför januariturnén betonade förbundskaptenen att det fortfarande är relativt långt kvar till EM, och att det är mycket som kan förändras fram till dess.

Sveriges träningsmatcher inför EM 2020

Utöver januariturnén har Sverige två träningsmatcher inbokade. En mot Ryssland den 28 mars, och en mot grannlandet Finland den 4 juni, bara veckor innan EM sparkar igång. Finland som förövrigt kommer spela sitt första mästerskap någonsin och frontas av Teemu Pukki.

Till träningsmatcherna kan vi vänta oss ungefär samma lag som spelade i kvalet, förutsatt att ingen blir skadad eller att några nya spelare skulle göra succé under januariturnén eller under våren. Den slutgiltiga truppen presenteras någon gång i maj och fram till dess gäller det för spelarna att visa att de först och främst förtjänar en plats i sommarens fotbollsfest. Intressant är att Zlatan är tillbaka i toppfotbollen igen, men inte kommer väl han att göra comeback i EM? Enligt oddssättarna är det åtminstone inte särskilt sannolikt.