Guide till Ishockey-OS

Ishockey-OS 1994 i Lillehammer Salo
Tommy Salo blir guldhjälte när han räddar Paul Kariyas straff i ishockey-OS finalen 1994 i Lillehammer.

 

Ishockey-OS spelas i samband med Vinterspelen vart fjärde år. Många är vi som sitter bänkade framför tv:n när Sverige spelar sina OS-matcher. Framförallt för att Sveriges haft många bra OS deltagande, vid flertalet tillfällen vi varit med och krigat om OS-guld, och vunnit det två gånger. Mer om Sveriges framgångar i OS längre ned på sidan. Närmast väntar vi på ishockey-OS 2022 som spelas mellan 4 Februari till 20 Februari nästa år. Om du är som oss och det kliar i kroppen och suget efter ishockey-OS är svårt att bärga, då kan du läsa mer om dess historia, de bästa ögonblicken, Sveriges framgångar och ett kort intro om vinter-OS 2022 och vart du kan betta på ishockey-OS.

För faktiska speltips ishockey-OS 2022 kan du läsa mer ingående i vår kompletta guide inför nästa mästerskap (Under Konstruktion).

Rekommenderade Svenska spelbolag där du kan betta på ishockey-OS

1
4.9 / 5
TOTAL SCORE

Hämta 100 kr i sport betting bonus

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
2
4.6 / 5
TOTAL SCORE

100 kr extra på odds!

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
3
4.4 / 5
TOTAL SCORE

100 kr i gratisspel

Sätt in 100 SEK eller mer & och få 100 SEK free-bet. Regler och villkor: 18+ år - Regler & villkor gäller, stodlinjen.se , spelpaus.se , Spela Ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt.
Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar utan omsättningskrav.
Läs fullständiga regler och villkor här

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
4
4.4 / 5
TOTAL SCORE

100 kr gratisspel på sport

6x omsättningskrav lägsta odds 1,40

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
5
4 / 5
TOTAL SCORE

100 kr i bonus

8x omsättningskrav lägsta odds 2,0

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor

18+ | www.stodlinjen.se Regler & Villkor gäller

Ishockey-OS Historia

Ishockey är en av de mesta folkkära sporterna inom Svensk idrott, det är också en sport som ligger nära till hjärtat av Vinterspelen i OS. Redan innan det första vinter-OS anordnades ingick ishockey på OS programmet. De första Vinterspelen spelades 1924 men redan 1920 spelades det första ishockey-OS. Sverige får anses vara en av dess mest anrika nationerna tillsammans med Kanada, USA, Tjeckien (plus forna Tjeckoslovakien) och Ryssland (plus forna Sovjetunionen).

Kanada har överlägset flest guldmedaljer, nio stycken. Forna Sovjetunionen har sju och sedan ligger Sverige tillsammans med USA på en delad tredjeplats med två OS-guld vardera.

I ishockey-OS tidiga historia dominerade Kanada, de första tre decennierna vann de sex av sju guld. Vid sidan av Kanada under de år var USA, Sverige och Tjeckoslovakien med och krigade om medaljerna. När Sovjetunionen deltog för första gången 1956 gick de in och bröt Kanadas herravälde. De kom istället att dominera de nästkommande tre decennierna, då de vann sju av nio guld. Det var under den perioden USA vann sina enda OS-guld, 1960 och 1980. Sverige fortsatte att rada upp silver- och bronsmedaljer mellan de åren.

I samband med Sovjetunionens fall föll de från OS men kom att vinna återigen 1992 i form utav det Förenade Laget som bestod av de forna Sovjetstaterna (Ryssland, Ukraina, Kazakhstan, Vitryssland, Uzbekistan och Albanien). Det nästa ishockey-OS kom att hållas redan två år senare för att skilja på Vinterspelen och Sommarspelen. Fram till 1992 spelades båda spelen samma år. Från och med 1994 hålls vinster-OS och sommar-OS som bekant emellan varann på ett tvåårsintervall. Som alla säkert känner till vann Sverige sitt första guld i ishockey-OS 1994, i Lillehammer. Vi kommer skriva mer om det senare på den här sidan.

Från och med 1998 ställde alla nationer upp med till mestadels NHL-proffs. Något som självklart gynnat de större ishockeynationerna som kommit att dominera ishockey-OS genom historiens gång. Sedan dess har det varit en bättre spridning på guldmedaljörer men där Kanada har haft flesta förstaplatser.

 

Ishockey-OS historia 1920
Ishockey har spelats sedan de allra första Vinterspelen i historien.

Vilken spelare har spelat flest ishockey-OS matcher?

Finländaren Raimo Helminen är den spelare som spelat flest ishockey-OS matcher i historien. Under sin karriär mäktade Helminen med hela 39 matcher, där han bidrog med total 24 poäng. Dessa matcher utspelades i totalt sex stycken OS (1984, 1988, 1992, 1994, 1998 och 2002), ett annat rekord som han delar med en annan Finne som vi kommer nämna på en topplista i nästa stycke.

 

Ishockey-OS flest matcher
Raimo Helminen har spelat flesta matcher i ishockey-OS historia.

Vilka spelare har gjort flest poäng genom tiderna i OS?

Nedan följer en topp 10 lista över vilka spelare som har gjort flest poäng i ishockey-OS historia.

 • 43 – Teemu Selänne – Finland
 • 37 – Harry Watson – Kanada
 • 37 – Vlastimil Bubnik – Sovjetunionen
 • 36 – Valeri Kharlamov – Sovjetunionen
 • 33 – Vyacheslav “Slava” Fetisov – Sovjetunionen
 • 31 – Alexander Maltsev – Sovjetunionen
 • 31 – Erich Kuhnhackl – Tyskland
 • 31 – Vladimir Krutov – Sovjetunionen
 • 30 – Anatoli Firsov – Sovjetunionen
 • 30 – Saku Koivu – Finland

Vilka spelare har gjort flest assist genom tiderna i OS?

Nedan följer en topp 3 lista över vilka spelare som har gjort flest assist i ishockey-OS historia.

 • 21 – Valeri Kharlamov – Sovjetunionen
 • 21 – Vyacheslav Fetisov – Sovjetunionen
 • 19 – Mats Näslund – Sverige

Vilka målvakter har spelat flest matcher i ishockey-OS historia?

Nedan följer en topp 3 lista över vilka målvakter som spelat flest matcher i ishockey-OS historia.

 • 19 – Vladislav Tretiak – Sovjetunionen
 • 19 – Jim Marthinsen – Norge
 • 16 – Dominik Hasek – Tjeckien

Den mest framgångsrika spelaren i ishockey-OS historia

Den mest framgångsrika spelaren i ishockey-OS historia måste nog vara Vyacheslav “Slava” Fetisov. Han vann två stycken OS-guld (1984 och 1988) och ett silver 1980. Silvermedaljen 1980 hade lika gärna kunnat vara en tredje guldmedalj för Slava om det inte varit för vad som kom att kallas “the Miracle on Ice” (mer om det senare). Slava är en av historiens bästa försvarare och ishockeyspelare. Under sina OS deltagande hann Slava med 12 mål, 21 assist för total 33 poäng på 22 matcher. Han var instrumental för landslagets framgångar både bakåt och framåt.

 

Ishockey-OS Slava Fetisov bästa spelaren
Vyacheslav “Slava” Fetisov i CCCP tröjan.

Högsta publiksiffran hockey-OS

Den högsta uppmätta publiksiffran vid en ishockeymatch i OS var finalen 2010 mellan Kanada och USA. 17,748 åskådare var på plats i Canada Hockey Palace (som senare döptes om till Rogers Arena) i Vancouver.

Det bästa ögonblicket i ishockey-OS historia

Här skulle vi kunna nämna Foppas straffavgörande i OS i Lillehammer 1994, men vi håller på det klassiska ögonblicket till lite längre ned på den här sidan. Istället skriver om Dominik Hasek och hans Tjeckien när de vann OS-guldet i Nagano 1998. För Tjecker är ögonblicket detsamma som när hela Sverige stod stilla då Ingemar Stenmark vann sitt första OS-guld 1980. För resten av världen var det ett lag som var svårt att inte tycka om. Ledda av den legendariska målvakten Dominik Hasek som med sin mytomspunna spelstil täppte igen kassen på deras resa till OS-guldet. 1998 var det första året som NHL proffs deltog. Ingen trodde att Tjeckien skulle vinna då de endast hade 11 NHL spelare i sitt landslag.

Tjeckien slog ut USA i kvartsfinalen för att sedan möta Kanada i semin. Matchen var målsnål, Tjeckien tog ledning med 1-0 i tredje perioden och med 1:03 kvar på klockan reducerade Kanada till 1-1. Därefter följde en förlängning som Kanada dominerade, där Hasek satte stopp gång på gång. Efter förlängningen följde straffar. Två av de bästa målvakterna genom tiderna ställdes mot varandra, Dominik Hasek och Patrick Roy. Hasek räddar fem straffar medan Roy släpper in ett mål, vilket räcker för att Tjeckien tar sig vidare till OS-final. Gretzky nämnde nederlaget som det värsta ögonblicket i hans karriär (av någon anledning fick han inte lägga någon straff).

I finalen ställdes Tjeckien mot Ryssland där Hasek höll nollan för att vinna över Ryssland med 1-0.

Det mest chockerande ögonblicket i ishockey-OS historia

Tidigare nämnde vi “the Miracle on Ice”, ett ögonblick som utspelades under Vinterspelen 1980, i semifinalen mellan USA och Sovjetunionen. USA som till största delen bestod av spelare från College ställdes emot ett av Sovjets bästa landslag genom tiderna, som var på väg till sitt femte raka OS-guld.

I en uppvisningsmatch ett par dagar innan Vinterspelen spelade Sovjet och USA emot varandra. Resultatet: 10-3 till Sovjetunionen. Förhoppningarna var låga så ingen var särskilt överraskad. USA:s landslag bestod av ynglingar, med en snittålder på 22. Matchen gick fram och tillbaka med att Sovjet tog ledningen, varpå USA kvitterade. Under den andra perioden när det stod 2-2 plockade Sovjet ut stjärnmålvakten Vladislav Tretiak. Sovjet lyckades återigen ta ledningen och hade det inte varit för flera otroliga räddningar av USA:s målvakt Jim Craig hade det lika gärna kunnat stå 4-2 eller 5-2. I tredje perioden, lyckas USA återigen utjämna via ett powerplay mål. En och en halv minut senare var USA framme igen och lyckades för första gången ta ledningen i matchen. Craig fortsatte storspela i målet och USA lyckades hålla undan fram till slutsignalen.

Matchen slutade 4-3 och USA gick vidare till OS-final där de vann över Finland med 4-2 för att ta hem guldet.

Det mest klassiska Svenska ögonblicket från hockey-OS

Foppas straff från OS i Lillehammer 1994 är inte bara OS största ögonblick genom tiderna, det har också utsetts till tidernas sportögonblick. Ögonblicket och finalen mot Kanada är också ett av de mest dramatiska händelserna i ishockey-OS sammanhang. Vi hade ett Svenskt landslag som bestod av en härlig blandning veteraner, till exempel Håkan Loob och Mats Näslund, och unga spelare. Det var framförallt de unga spelarna Peter Forsberg och Tommy Salo som kom att spela huvudrollerna i finalen.

Matchen var väldigt jämn, Sverige gjorde mål efter 6:10, Tomas Jonsson assisterad av Peter Forsberg och Håkan Loob. Det kom att dröja ända till tredje perioden innan Kanada reducerade i den nionde minuten av tredje. Till Sveriges förskräckelse tog Kanada ledningen med 1-2 redan tre minuter senare. Långa var minuterna och länge såg det ut som att Kanada skulle vinna.

Med dryga två minuter kvar av matchen åker Kanada på en utvisning. Sverige tar in det bästa de har och lyckas snabbt kvittera via ett skott från backen Magnus Svensson, assisterad av Tomas Jonsson och Peter Forsberg. Efter det inleds sudden death, tio minuter utan några större händelser.

Därefter följde slutligen straffarna. Den första straffrundan inleddes med fem straffar för vardera lag. Sverige var illa ute då Kanada gick upp i ledningen. Salo gjorde ett par viktiga räddningar och vi kom tillbaka, sudden death straffar tog vid.

Både Magnus Svensson och Petr Nedved missar sina straffar. Efter det är det Foppas och Paul Kariyas tur att lägga. Foppa är först ut, han tar sats och gör några skär ut emot höger för att komma in med rätt vinkel mot målvakten för att göra en så kallad “Kenta Nilsson”-fint. Forsberg visar sin briljans för hela världen, med teknik, timing och oerhörd kyla lurar han målvakten Corey Hirsch åt vänster samtidigt som han flyttar över klubban till höger och vinklar in pucken i målet med backhand. Straffen är som sagt ett ikoniskt ögonblick som kom att bli ett frimärke kort inpå ishockey-OS 1994.

Efter det kliver Paul Kariya fram och lägger en mycket mindre avancerad straff, när han kommer nära Tommy Salo försöker han skjuta upp pucken i nätet på höger sida. Enda problemet är att Salo i samma stund kastar sig ned och sprätter upp bena i luften och lyckas rädda pucken. Som var på frågan till vad Salo gjorde har han skämtsamt svarat att han snubblade på skridskosnöret.

Sveriges bästa spelare i ishockey-OS

Den bästa Svenska hockeyspelaren i OS-sammanhang anser vi vara Peter Forsberg. Han var en viktig del av landslaget under båda OS-gulden. Totalt mäktade han med 22 matcher under fyra stycken ishockey-OS. Under dessa matcher gjorde han 20 poäng.

Ishockey-OS 2022 i Beijing, Kina

Många är vi som väntar på att följa ishockey-OS 2022. Vinterspelen kommer att hållas i Beijing i Kina nästa år, mellan datumen 4 Februari till 20 Februari. Alla matcher kommer att spelas i vad som kallas “Beijing Cluster”, vid två arenor som ligger i nära anslutning till varandra. Ena arenan, Beijing National Indoor Stadium har utrymme för 18,000 åskådare.

 

Ishockey-OS 2022 i Beijing
Nästa ishockey-OS 2022 spelas i Beijing, Kina.

Kvalet till ishockey-OS 2022

Totalt deltar 12 stycken nationer vid Vinterspelen. De åtta högst rankade lagen i världen kvalificerar sig automatiskt till de Olympiska Spelen, vilket innebär att Sverige tillsammans med de följande länderna kvalificerat sig till OS:

 • #1 – Kanada
 • #2 Ryssland
 • #3 Finland
 • #4 Sverige
 • #5 Tjeckien
 • #6 USA
 • #7 Tyskland
 • #8 Schweiz

Som vanligt kvalificerar sig värdnationen automatiskt vilket innebär att Kina kommer att delta mästerskapet.

Sedan finns det tre stycken platser som är baserat på kval i olika steg. De sista kvalomgångarna spelas i slutet av Augusti 2021.

Kvalgrupperna ishockey-OS 2022

 • Grupp D – Slovakien, Vitryssland, Österrike, Polen
 • Grupp E – Litauen, Frankrike, Italien, Ungern
 • Grupp F – Norge, Danmark, Sydkorea, Slovenien

Speltips ishockey-OS kvalet 2022

Odds för de sista kvalomgångarna finns hos Betsson. Spelstopp är satt till 11:00 den 26:e Augusti 2021.

 • Grupp D – Slovakien är favoriter till att vinna till oddset 1.60
 • Grupp E – Litauen är favoriter till att vinna till oddset 1.50
 • Grupp F – Norge är favoriter till att vinna till oddset 2.20

Här anser vi att Norge är betydligt vassare än andrahandsrankade Danmark som går att spela till 2.25 i odds. Vi rekommenderar att spela Norge som vinnare i Grupp F av ishockey-OS kvalet till 2.20 i odds hos Betsson.

Spelschema ishockey-OS 2022

 • Grundserien – 3-13 Februari
 • Slutspel grundserien – 15 Februari
 • Kvartsfinalerna – 16 Februari
 • Semifinalerna – 18 Februari
 • Bronsmatchen – 19 Februari
 • OS-finalen – 20 Februari

Betta på ishockey-OS 2022

Ishockey-OS är definitivt en av höjdpunkterna under spelåret 2022. Odds och spelmarknader erbjuds hos alla Svenska spelbolag, detta inkluderar OS-kvalet och själva Vinterspelen i Kina. Vanligtvis hittar du uppemot hundra spelmarknader närmre inpå starttiden för varje match. Dessutom finns det många roliga spelarmarknader, till exempel, vilken Svensk spelar som gör flest poäng och vem som blir skyttekung i OS. Odds för dessa marknader och allt annat kan du hitta på alla spelbolag i vår list över spelbolag att betta på ishockey-OS 2022 hos.

1
4.9 / 5
TOTAL SCORE

Hämta 100 kr i sport betting bonus

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
2
4.6 / 5
TOTAL SCORE

100 kr extra på odds!

8x omsättningskrav lägsta odds 1,50

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
3
4.4 / 5
TOTAL SCORE

100 kr i gratisspel

Sätt in 100 SEK eller mer & och få 100 SEK free-bet. Regler och villkor: 18+ år - Regler & villkor gäller, stodlinjen.se , spelpaus.se , Spela Ansvarsfullt Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt.
Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar utan omsättningskrav.
Läs fullständiga regler och villkor här

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
4
4.4 / 5
TOTAL SCORE

100 kr gratisspel på sport

6x omsättningskrav lägsta odds 1,40

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor
5
4 / 5
TOTAL SCORE

100 kr i bonus

8x omsättningskrav lägsta odds 2,0

Till Bettingsida Till Bettingsida
18+ | stodlinjen.se | Regler & Villkor

18+ | www.stodlinjen.se Regler & Villkor gäller