Turneringsformat

Frankrike fick äran att vara värdnation för fotbolls-EM 2016. Till skillnad från det tidigare EM-slutspelet som hölls i Ukraina och Polen 2012, har antalet länder i slutspelet utökats till hela 24 lag. Det har debatterats mycket kring huruvida det är rätt val att utöka deltagarantalet. Faktum är att deltagarantalet ökat successivt sedan 1980 då endast åtta länder deltog. Nu kommer det att bli spännande att se ett större deltagarantal – säkerligen kommer publikintresset runtom i världen att bli mycket stort.

Gruppspelsformatet

EM-slutspelet inleds i vanlig ordning gruppspelsmatcher som lottades i decemeber 2015. Samtliga 24 lag förutom värdnationen Frankrike, har genomgått kvalspel genom gruppspel med hemma- och bortamatcher. Den bästa trean i kvalet (Turkiet) direktkvalificerades. Åtta treor gjorde upp om de fyra sista biljetterna i ett playoffspel – det var den vägen som Sverige till slut kvalificerade sig till Frankrike.

I gruppspel spelar alla mot varandra en gång. De sex gruppsegrarna och grupptvåorna samt de fyra bästa treona går vidare till utslagsturneringen.

Slutspelet

Totalt når 16 av de 24 kvalificerade lagen utslagsturneringen som börjar med åttondelsomgångar. Nedan följer hela stegstrukturen fram till finalen.

Bild utslagsturneringen