Sverige gör sitt sjätte raka EM-slutspel och nu hoppas vi på större framgångar än de tidigare Europamästerskapen. Det kan nog i alla fall inte gå så mycket som sämre än vad det gjorde senast då Sverige kom sist i gruppen och endast tog en poäng. Nu är förhoppningarna betydligt större då Janne Andersson gör sitt andra mästerskap. I VM 2018 gick det minst sagt bra när Sverige nådde kvartsfinal. Hur kommer det gå för Sverige i EM 2020, vad är skillnaderna från förra EM, vilka spelare är kvar?  I denna artikel ger vi dig allt du vill veta om det Svenska landslaget i EURO 2020 VS EURO 2016. Och självklart har vi med ett speltips på  Sverige i EM 2020.

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Sveriges grupp i EM 2016 – Så gick det

EM i Frankrike skulle bli en rejäl fotbollsfest för svensk del då det utökade antalet lag gjorde att det blev betydligt enklare att ta sig vidare då fyra av de sex bästa grupptreorna nådde åttondelsfinal. Sverige hamnade i en tuff grupp med Italien, Belgien och Irland. Därför var premiären mot Irland en nyckelmatch då Italien och Belgien var betydligt tuffare motståndare.

Men Erik Hamrén må ha tagit Sverige till två EM-slutspel men någon mästerskapscoach går det inte att anklaga honom för att vara. I premiären fick vi se ett blekt Sverige endast få 1-1 mot Irland efter att Sverige hamnat i underläge men kvitterat genom självmål i den 71:a minuten.

Mot Italien spelade Sverige jämnt utan att skapa något och åkte dessvärre på ett tungt 0-1-mål i den 88:e minuten. Inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Belgien var det därför kniven mot strupen för det svenska landslaget som behövde vinna för att ta sig vidare. Men även här blev Sverige nollade och när Granqvist halkar i den 84:e minuten satte Nainggolan in 1-0 till Belgien och det svenska EM-fiaskot var ett faktum. Sverige hamnade därmed sist i gruppen på endast en poäng och fick lämna turneringen redan i gruppspelet.

De spelarna är kvar i EM 2020

Hela elva spelare som var med i EM 2016 återfinns i den svenska truppen. Alla hade ingen tongivande roll under turneringen men att så många varit med förr visar hur mycket förbundskapten Janne Andersson prioriterar rutin. Anmärkningsvärt är att Sebastian Larsson gör sitt femte mästerskap precis som Andreas Granqvist. Mikael Lustig gör sitt fjärde mästerskap. Kommer  man se någon skillnad på dessa spelare från Euro 2016 vs Euro 2020? Vi väntar spänt! Kolla in vilka svenska landslagspelare som var med i Euro 2016 som kommer vara med i fotbolls EM 2020.

 • Robin Olsen
 • Victor Lindelöf
 • Mikael Lustig
 • Ludwig Augsutinson
 • Pontus Jansson
 • Andreas Granqvist
 • Martin Olsson
 • Sebastian Larsson
 • Albin Ekdal
 • Emil Forsberg
 • Marcus Berg

Euro 2016 vs Euro 2020  jämförelse – Har Sverige bättre chans nu?

Sverige borde ha betydligt bättre förutsättningar att ta sig vidare från gruppspelet i EURO2020  vs  EURO 2016. Janne Andersson har gjort underverk med detta svenska landslag och i VM 2018 fick se Sverige ta sig till kvartsfinal och bli bland världens åtta bästa nationer. Nu har det skett lite av en generationsväxling men stommen är kvar samtidigt som det finns unga spelare med hög utvecklingspotential.

Sverige har faktiskt ett riktigt intressant lag till detta VM. När det nu också finns 26 spelare att tillgå slapp Janne Andersson lämna några riktigt skickliga spelare hemma. Detta visas väl främst av att Andreas Granqvist finns med i truppen. ”Granen” blev landsfader i VM 2018 men sedan hemkomsten till Helsingborg har det endast blivit några få matcher i Superettan. Men han finns med som glädjespridare men kommer med största sannolikhet inte göra en minut under detta EM-slutspel.

Styrkor Euro 2016 vs Euro 2020

Vid EM 2016 hade Sverige ett landslag där allt kretsade kring Zlatan Ibrahimovic. Det blev ingen direkt succé då en formsvag Zlatan inte presterade samtidigt som hela laget var direkt uselt. Visst är det ingen katastrof att förlora med 0-1 i 84:e och 88:e minuten mot Belgien och Italien men det var mer prestationerna som saknade energi och glädje.

Janne Andersson har minst sagt fått ordning på organsationen vilket borde kunna visa sig. Dessutom har det svenska landslaget offensiva alternativ som det var längesedan vi saknat. På ytterkanterna finns spelare som Emil Forsberg, Victor Claesson, Dejan Kulusevski och Sebastian Larsson. Endast två av dessa kommer att kunna starta även om Dejan Kulusevski också kan vara aktuell i anfallet. Men i anfallsduon finns det såväl Marcus Berg, Alexander Isak och Robin Quaison som slåss om två platser. Med tanke på vilket jobb Berg gör i presspelet kommer han säkerligen starta. Janne Andersson har ett angenämt problem att hitta rätt bland de offensiva pjäserna.

Vart slutar Sverige i EM 2020

Sverige har goda chanser att ta sig vidare från gruppen. Förra EM-slutspelet gav fyra poäng garanterat avancemang och för vissa lag räckte med tre poäng. Detta då ettan, tvåan och de fyra bästa treorna tar sig till åttondelsfinal.

Sverige borde klara av att slå Slovakien och fixa oavgjort mot Polen. Kan det räcka till en andraplats? I så fall väntar tvåan från grupp D bestående av England, Kroatien, Skottland och Tjeckien. Så länge England vinner gruppen ser det överkomligt ut.

Men det är alltid svårt att spekulera i lottningen eftersom EM är skrällarnas turnering. Vi tror definitivt Sverige kan gå vidare men mycket handlar om vem som väntar i åttondelsfinal. Att åka på en gruppetta kan bli väldigt tufft men så länge Sverige undviker Frankrike, England, Italien eller någon av de största nationerna finns det goda möjligheter att i alla fall nå kvartsfinal.

Vi tippar: Sverige tar sig vidare till kvartsfinal i EM

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Spelare i svenska landslaget EM 2020

Den svenska EM-truppen består av 26 spelare. Martin Olsson var uttagen men en skada gör att han missar turneringen och istället är det Pierre Bengtsson som tar hans plats. Zlatan Ibrahimovic hade garanterat varit med om han inte också ådragit sig en skada men istället får Jordan Larsson chansen och han har gjort det strålande i Spartak Moskva och förtjänar att vara uttagen.

Målvakter

Karl-Johan Johnsson (FC Köpenhamn)

Kristoffer Nordfeldt (Genclerbirligi)

Robin Olsen (Everton)

Försvarare

Mikael Lustig (AIK)

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)

Andreas Granqvist (Helsingborgs IF)

Pierre Bengtsson (Vejle BK/FC Köpenhamn)

Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)

Filip Helander (Glasgow Rangers)

Emil Krafth (Newcastle)

Pontus Jansson (Brentford)

Marcus Danielsson (Dalian)

Mittfältare

Sebastian Larsson (AIK)

Albin Ekdahl (Sampdoria)

Emil Forsberg (RB Leizpig)

Gustav Svensson(Guangzhou)

Ken Sema (Watford)

Victor Claesson (Krasnodar)

Mattias Svanberg (Bologna)

Kristoffer Olsson (Krasnodar)

Dejan Kulusevski (Juventus)

Jens Cajuste (Midtjylland)

Victor Claesson (Krasnodar)

Anfallare

Marcus Berg (Krasnodar/IFK Göteborg)

Alexander Isak (Real Sociedad)

Robin Quaison (Mainz)

Jordan Larsson (Spartak Moskva)

Summering: EM 2016 vs EM 2020

Som vi varit inne på tror vi definitivt att det kommer att bli avancemang för de svenska spelarna i fotbolls EM 2020. Att rå på Spanien som har hemmaplan kan bli tufft men i övrigt finns det mycket goda möjligheter. Därefter handlar det om vilket motstånd som Sverige kan stöta på i slutspelet. Vi tror definitivt att Sverige har det som krävs för att nå kvartsfinal i turneringen. Det vore definitivt en godkänd insats.

Vi tippar: Sverige slutar tvåa i grupp E

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE

Vi tippar: Sverige vinner sin åttondelsfinal i EM 2020

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE