Få har väl dominerat en turnering så mycket som spelgeniet Michel Platini i hemma-EM i Frankrike 1984. Det kan nästan sägas att han vann pokalen på egen hand, men han hade god hjälp av tre mittfältskamrater i en magisk fyrkant.

Michel Platini – Juventus store stjärna och en av Europas mest beundrade fotbollsspelare. En beundran som kanske inte alltid motsvarade hans popularitet i omklädningsrummet. Det sades att Platini kunde vara både nyckfull och aggressiv gentemot lagkamraterna. På någon sekund förvandlades avväpnande charm till raseri. Dessutom följt av egenskapen att aldrig glömma en oförrätt.  I förbundskapten Michel Hidalgos Frankrike sägs Platini ha styrt både det ena och det andra. Även utanför fotbollsplan. Men på plan var han en magiker. Men det fanns fler magiker i på det franska mittfältet.

Giresse, Tigana och Fernandez

Alain Giresse var en liten lirare med ett oerhört stort spel i sig. Playmakern blev tvåa i Ballon d ´Or 1982. Intelligens, snabbhet och skicklighet sammanfattar den begåvade Giresse ganska så precist. Det skulle bli 47 landskamper för Frankrike. I Bordeaux bildade han mittfält tillsammans med Jean Tigana. Outtröttligt och med ständig fart i fötterna kompletterade Tigana Giresse såsom den mer defensive av de två. Den som kunde täcka stora ytor och var en lysande box-to-box-mittfältare. En äkta lagspelare som skulle göra 52 landskamper.

Den fjärde i den berömda magiska fyrkanten blev Paris Saint-Germains Luiz Fernandez. I hela 60 landskamper skulle han ta det defensiva ansvaret på mittfältet med den äran. Kanske den som i egenskap av spelare fått minst uppmärksamhet av begåvningarna på det franska mittfältet, men ack så viktig för laget.

EM 1984

Frankrike var storfavoriter inför sin egen EM-turnering, men inledningsmatchen mot Danmark blev dock betydligt tuffare än väntat. Den ständigt löpande Klaus Berggreen höll Michel Platini i herrans tukt och förmaning. Men vid ett tillfälle tappade han bollen på väg framåt, vilket skulle bli kostsamt då en omarkerad Platini strax därefter kunde göra 1-0, först i den 78:e minuten, vilket också blev slutresultatet.

På 80-talet hade Belgien ett mycket starkt lag, vilket inte minst bevisades genom andraplatsen i EM 1980 och en fjärdeplats 1986. Fransmännen hade mönstrat ett femmannamittfält för att komplettera den magiska fyrkanten med hjälp av frisparksskytten från VM 1982 – Bernard Genghini. Michel Platini fick därmed ytor och flöt fram både till höger och vänster, vilket resulterade i ett hattrick. Men en annan dominant var Alain Giresse som dirigerade minst lika magiskt som Platini. En dubbeleffekt som stackars Belgien inte kunde stå emot och matchen slutade hela 5-0 till Frankrike. Förutom Platinis tre mål gjorde Giresse ett efter härligt samspel med klubbkompisen från Bordeaux Jean Tigana. Luiz Fernandez stod också för en balja.

I den sista gruppspelsmatchen stod Jugoslavien för motståndet. De var redan ute ur turneringen efter att ha krossats av Danmark med 0-5 i en match som enligt många lika gärna kunde slutat tvåsiffrigt – åt båda hållen.  Jugoslavien var ett lirande lag och nu helt utan press, vilket skulle visa sig bli svårmanövrerad terräng för fransmännen som också släppte in första målet i den 32:a minuten. Det skulle dröja till den 59:e minuten innan Platini kvitterade och seden gick det fort, då Platini målade i den 62:a och 77:e minuten och hans andra hattrick i turneringen beseglade jugoslavernas öde, även om stjärnan Dragan Stojkovic reducerade i den 84:e minuten på straff.

Två hattrick var och är unikt i EM och Michel Platini stod redan på sju mål i turneringen, efter endast tre matcher.

Envist Portugal

I semifinalen väntade ett inte alltför imponerande Portugal. Och få trodde väl att de skulle kunna störa detta franska landslag.

Frankrike dominerade inledningsvis och tog också ledningen genom Jean-Francois Domergue. Men Portugal kämpar på och i den 74:e minuten kvitterar Rui Jordao. Matchen går till förlängning. Och i den 98:e minuten tar Portugal ledningen genom samme Rui Jordao.

Domergue kvitterar först i den 114:e minuten och ett tröttkört Portugal ser fram emot straffar. En viss Michel Platini har dock en helt annan agenda och i förlängningens näst sista minut avgör han matchen med sitt åttonde mål i mästerskapet.

Enkel final

Finalen blev långt ifrån lika färgsprakande som semifinalen. Även om slutresultatet bara blev 2-0 och det sista målet kom i den 90:e minuten genom Bruno Bellone, var det en rätt ensidig föreställning. Frankrike var mycket bättre än Spanien och dominerade från början till slut. I den 57:e minuten avgörs det hela tack vare Michel Platinis 1-0. Lagkaptenen hade därmed gjort mål i varje match, dessutom avgörande strutar och med nio baljor den främste målskytten i EM:s historia.

Under varje turnering finns det skrämselskott då man kanske balanserar på klippans brant, oavsett hur dominant ett lag är. Frankrike var inget undantag, men storheten visades i den där nervösa premiärmatchen mot Danmark och avgörande i semifinalen mot Portugal.

För många blev EM 1984 en upprättelse för underhållande fotboll på den Europeiska kontinenten. Frankrike, Danmark, Jugoslavien och i viss mån Portugal gick i bräschen. Ett EM som stod i bjärt kontrast mot den eländiga turneringen 1980.

Nu fanns åter hopp för fotbollen, och det rymdes i en magisk fyrkant – Michel Platini, Luiz Fernandez, Alain Giresse och Jean Tigana.