stade de france, final

Det blev en minst sagt rafflande EM-final. Även om spelet inte var det mest underhållande gick känslorna inte att ta miste på. Tårar av glädje, smärta och sorg blandades omvartannat då X slutligen blev europeiska mästare. 

Att det var ett EM-guld som stod på spel var definitivt någonting som märktes i första halvlek. Spelarna kändes nervösa och de som inte riktigt varit med på denna nivå tidigare slog bort en hel del enklare passningar. Ju längre halvleken led desto bättre blev också kvaliteten. Första halvlekens största snackis var dock Dimitri Payets tackling mot Cristiano Ronaldo. Fransmannens knä träffade Ronaldos och benet vek sig. Även om läkarna försökte tejpa ihop världsstjärnan så var det en världsstjärna som fick lämna planen på bår med tårar rinnande längs med kinderna. Ersatte honom gjorde barndomsvännen Riccardo Quaresma. Bytet innebär inte bara en rejäl försvagning, utan också att Portugal tvingades till ett formationsbyte. Knappast enligt planerna, men det kändes som att portugiserna (både på läktaren och på planen) höjde sig ett extra snäpp när Ronaldo lämnade planen.

Chanser då? De få farliga lägen som skapades låg Frankrike bakom. Mycket handlade om Antoine Griezmann och hans nickläge tidigt i matchen är värt att skriva hem om. På den efterföljande hörnan fick Olivier Giroud ett guldläge med huvudet, men nicken hamnade mitt i målvaktens famn. Några bättre avslut blev det dock inte, så de första 90 minuterna slutade mållösa.

Andra halvlek blev inte vidare mycket bättre i offensiv väg. Det säkra alternativet valdes oftast före det lite modigare och matchbilden blev också därefter. Två bra chanser hade dock Griezmann och Giroud, precis som i första halvleken. På tilläggstid trodde nog halva Frankrike att matchen var i hamn när inbytte Andre-Pierre Gignac vände upp i straffområdet och avlossade bössan. Skottet tog dock i stolpen och studsade för fransmännen åt fel håll. De första 90 minuterna slutade därför mållösa.

Kvitterat i ramträffar blev det när Guerreiro skruvade en frispark i ribban i andra förlängningshalvleken. Och visst kände man ett ett mål hängde i luften. Minuten senare kom också målet. Inbytte Eder fick bollen hårt uppvaktad av franska försvarare. Men bjässen ryckte sig fri och sköt från långt håll 1-0 längs marken.

Målet blev matchens enda. Detta betyder alltså att PORTUGAL är europeiska mästare! Detta för första gången någonsin. Vi säger stort grattis till Portugal!

Matchfakta

Portugal – Frankrike 1 – 0


Mål: Eder 109′

Varningar, Portugal: Cedric, Mario, Carvalho

Varningar, Frankrike: Umtiti, Matuidi, Koscielny, Pogba

Publiksiffra: 80 000.

Matchens spelare, Portugal: Pepe

Matchens spelare, Frankrike: Sissoko

Startelvor:

(4-1-3-2): Patricio; Cedirc, Pepe, Fonte, Guerreiro; W. Carvalho; Sanches (79’ Eder), Silva (66’ Moutinho), Mario; Nani, Ronaldo (25’ Quaresma)

(4-2-3-1) Lloris; Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra; Pogba, Matuidi; Sissoko, Griezmann, Payet (58’ Coman); Giroud (78’ Gingnac)