Coronapandemin är ett faktum över hela världen och flera stora sportevenemang har blivit inställda som en följd av detta. EM 2020 är tyvärr inget undantag. UEFA tog nämligen ett beslut om att skjuta fram turneringen till 2021. Alla fotbollsälskare som såg fram emot en sommar fylld av härlig mästerskapsfotboll måste därmed vänta ytterligare ett år.

En av anledningarna till att UEFA valde att skjuta upp mästerskapet förutom den uppenbara med smittorisken, var att de vill prioritera liga- och cupfotbollen. Alla stora ligor och cuper är pausade och ingen vet ännu vad som händer med dessa. UEFA är själva ansvariga för Champions League och Europa League och förhoppningen är att även dessa ska kunna spelas klart någon gång i sommar.

Detta har hänt:

 

Den 17:e mars som UEFA tog besultet om att skjuta upp EM till 2021.

Man hoppades nog in i det sista att det skulle kunna gå och fixa på något sätt. Det är ju trots allt deras flaggskepp och största turnering. Dock skulle det inte gå att genomföra eftersom vare sig spelarnas eller publikens hälsa skulle kunna säkras. Dessutom skulle det innebära mycket onödig press och logistik för de länder som egentligen skulle stå som arrangörer för matcherna. Det var också därför som man tog beslutet att inte spela inför tomma läktare. Ett beslut som alla inblandade stod bakom.

Konsekvenserna:

 

UEFA själva var tvungna att göra den största uppoffringen då det kostar en väldigt mycket att flytta EM.

Dock lovar UEFA att göra sitt bästa för att ingen – varken dam- eller herrfotbollen ska bli påverkad av detta. De påpekar också att pengar inte är det viktigaste i nuläget utan allting har ett mycket större syfte. De säger också att det aldrig var aktuellt att spela inför tomma läktare. Fotboll är en publiksport och det skulle inte kännas rätt att spela inför tomma läktare när hela världen sitter hemma i självisolering. Dessutom är detta EM det 60:e i ordningen vilket så klart ska firas ordentligt.

Frågorna alla vill ha svar på:

 

Kommer samma länder att stå värdar för EM 2021?

Detta EM är väldigt speciellt eftersom det var första gången som det skulle spelas i tolv olika städer över hela Europa. De originella datumen var 12:e juni till 12:juli, men det har nu bestämts att EM ska spelas mellan den 11:e juni och den 11:e juli, 2021. ”The plan is to have the same venues, the same cities, the same stadiums,” säger UEFA:s president, Aleksander Ceferin. Om detta inte kommer funka kommer föreningen att försöka få till så många av de originella spelplanerna som möjligt.

Kommer namnet ändras till Euro 2021?

Det logiska svaret vore ”ja” men sanningen är att det ligger mer bakom datumet än så. Euro 2020 skulle som sagt varit det 60:e och detta är något UEFA fortfarande vill hylla. Samtidigt kan ett EM 2021 blandas ihop med det Dam-EM som även ska hållas samma år. Att ändra allt pressmaterial som redan skapats för EM 2020 kommer dessutom bli väldigt dyrt.

Vad händer med de playoff matcher som skulle spelats i slutet av mars 2020?

Det finns fortfarande vissa lag som kämpar om de sista platserna i EM. De var tänkt att Skottland, Nordirland och Irland skulle möta varandra i ett play-off slutspel i slutet av mars men matcherna är uppskjutna på obestämd tid. Förhoppningen är att de ska kunna spelas i juni men det beror givetvis på hur situationen ser ut i världen. Det kommer fattas ett nytt beslut om detta lite längre fram.

Kommer publiken få pengarna tillbaka för EM-biljetter?

Slutligen kan vi berätta att alla som har köpt biljetter till EM 2020 och redan vet att de inte kommer kunna åka på EM 2021 kommer få en full återbetalning. Biljetter kommer alltså funka för EM 2020 istället men om du inte kan åka då får du pengarna tillbaka. Hur detta går till rent praktiskt kommer det komma mer information om.