Italiens Buffon i action

Sommarens mästerskap i Frankrike var häftigt, flera lag skrällde och gick långt i turneringen trots att de var kraftiga underdogs. Målvakterna i dessa lag har gjort ett namn för sig då de ofta fick huvudrollen i matcherna – Islands Hannes Halldorsson och Nordirlands Michael McGovern är två exempel på burväktare som stått för enastående insatser. De tar sig dock inte in på denna lista över turneringens främsta målvakter, när vi tar en närmare titt på tre världsklassmålvakter från sommarens EM.

Rui Patricio

När UEFA presenterade turneringens lag blev guldhjälten i Portugal, Rui Patricio, utvald som den bäste målvakten. Trots att mästerskapet började lite trögt för både Patricio och Portugal ryckte målvakten upp sig ju längre turneringen pågick – efter turneringens slut hade målvakten endast släppt in fem mål, två av dessa kom efter styrningar som ändrade bollbanan.

I kvartsfinalen mot Polen visade Rui Patricio upp nerver av stål när han räddade Jakub Blaszczykowskis straff under den avgörande straffläggningen, något som gjorde honom till hjälte då räddningen tog laget till semifinal. Men målvakten skulle spara det allra bästa till sist – i finalen mot Frankrike var han fenomenal. Även om Pepe fick priset som matchens lirare i finalmatchen hade Portugal kanske aldrig vunnit det där efterlängtade guldet om det inte vore för Rui Patricios heroiska insatser.

Gianluigi Buffon

38-åringen Gianluigi Buffon håller fortfarande måttet och det visade han under EM 2016. Italienska landslagets kapten släppte endast in ett mål på de fyra matcher han vaktade buren och var en av Italiens bästa spelare.

Genom sin smidighet och sina reflexer stoppade Buffon anfallare av världsklass när Italien tog sig an både Spanien och Tyskland. Trots att Buffon räddade både ett jätteläge från Mario Gomez under ordinarie tid och en straff från Tomas Müller kunde han inte hålla Italien kvar i turneringen – Tyskland vann straffläggningen med 6-5 och Italien fick åka hem.

Manuel Neuer

Tyske Manuel Neuer anses allt som oftast vara den allra bäste målvakten i världen just nu, sommarens mästerskap var inget undantag för den allsidiga keepern och han var absolut en av turneringens bästa målvakter.

Genom turneringens gång fick vi se fantastiska reflexräddningar samtidigt som den 30-årige tysken som vanligt styrde sin backlinje med järnhand. Hans bästa insats var nog när Tyskland tog emot Italien i kvartsfinalen, med sina två räddningar i straffavgörandet var han en otroligt viktig del i lagets avancemang till semifinal – väl där blev det dock respass efter de besegrats av Frankrike.