Martin Olsson kämpar på plan.

Med ett så pass misslyckat EM i ryggen, i varje fall med svenska ögon sett, är det svårt att hitta någon spelare som var bäst i blågult under sommarens mästerskap i Frankrike. Men vi har tittat tillbaka på de matchernas som spelades och hittat en spelare vi tycker sticker ut lite extra, som spelade alla tre matcher och som ofta var en positiv kraft i ett rätt så uddlöst svenskt landslag – den vi pratar om är ytterbacken Martin Olsson.

Hotar offensivt

I ett landslag som såg mer eller mindre lamslaget ut stora delar av mästerskapet behövs en spelare som kan bryta mönstret, hota offensivt eller göra sin gubbe och där var Martin Olsson många gånger en injektion för blågult. Med sin snabbhet tar sig ytterbacken ofta djupt in på motståndarnas planhalva och det är det han är allra bäst på – även om inlägg och instick ibland lämnar mer att önska är han en spelare som river upp sår i motståndarnas defensiv.

Fina insatser i alla tre matcher

I matchen mot Irland var såg Olsson ut att vara den svensk som var allra mest på tårna och laddad, han startade matchen i ett högt tempo och hotade offensivt gång på gång, avslutade första halvleken lite sämre, men ryckte upp sig igen i andra halvlek och var en av matchen bästa spelare.

Mot Italien fortsatte Olsson sprida energi med sin attityd och vilja att gå framåt i banan, genom att ofta utmana på sin kant skaffade han utrymme åt lagkamrater och skapade själv lägen för laget. I andra halvlek försvann ytterbacken ur det offensiva spelet mer, men skötte defensiven på ett godkänt sätt.

Ödesmatchen mot Belgien var dock Olssons blekaste insats under mästerskapet, dock på grund av att offensiven inte såg ut att prioriteras på samma sätt – matchen speglades istället av defensivt arbete som sköttes med bravur.

Sammanfattningsvis tycker vi att Martin Olsson var den spelare som stod för jämna insatser i alla tre matcher för Sverige under EM 2016, samtidigt som Högaborg-sonen visar en attityd och inställning vi skulle vilja se hos fler spelare.