Det har funnits många skickliga spelare i EM-slutspelet genom åren men vilka har egentligen gjort flest mål? Två spelare delar på tronen men det går inte att komma ifrån att Michael Platinis prestation är mer imponerande då han stod för alla nio mål under ett och samma mästerskap. Samtidigt räcker det för Cristiano Ronaldo att göra ett mål under EURO 2020 för att bli ensam på tronen. Många hade hoppats att Zlatan Ibrahimovic skulle kunna klättra på listan i och med hans comeback i landslaget men en skada sätter stopp för ”Ibra” som därmed med största sannolikhet kommer sluta på sex gjorda EM-mål. Av top 10 av EM:s bästa målskyttar genom tiderna är endast två aktiva; vinnaren av skytteligan 2016, Antoine Griezmann samt Cristiano Ronaldo.

9 mål – är toppen v EM:s bästa målskyttar genom tiderna

I skrivanade stund har bara 2 spelare gjort 9  mål i  EM sammanhang , både Michael Platini och Cristiano Ronaldo. Där vi tror att den sistnämnde kommer snart vara egen kung av tronen av EM:s bästa målskyttar genom tiderna.

Michael Platini – NR 1  av EM:s bästa målskyttar genom tiderna

Michel Platini fick endast uppleva ett EM men det går inte att påstå att han inte presterade under detta mästerskap. 1984 ledde han Frankrike till EM-guld och på fem matcher hann fransmannen med hela nio mål. Totalt han fransmannen med 41 mål på 72 landskamper med EM-guldet på hemmaplan som den kanske mäktigaste prestationen. Platini som spelare var fantastisk och är rankad som en av de största genom tiderna och framförallt som en av de skickligaste passningsspelarna genom tiderna. Men hans eftermäle som UEFA-president fick en sur eftersmak med korruptionsanklagelser.

 

Cristiano Ronaldo – kan bli  ensam kung av EM:s bästa målskyttar genom tiderna

Mycket talar för att Cristiano Ronaldo kliver ensam upp på tronen som EM:s bästa målskytt genom tiderna. Allt som behövs är ett mål för att Ronaldo ska hamna ensam högst upp i toppen. Men för att hamna där kommer det krävas fem mästerskap jämfört med Platinis 1 vilket är en enorm skillnad. Samtidigt visar det hur länge Ronaldo varit med i toppen. Han fanns med i det lag som 2004 nådde hela vägen till final på hemmaplan, bara för att falla mot turneringens sensation Grekland. Men Cristiano skulle få sitt EM-guld. 2016 var han högst bidragande till att Portugal tog sitt första stora mästerskapsguld någonsin.

7 mål

Spelare som gjort 7 mål i fotbolls EM är bara 1 och det är Alan Shearer som  du kan läsa om här nedan. Vi med svenskt hjärta hade nog hoppats på att vi skulle ha fått se Zlatan komma upp på 7 mål.

Alan Shearer

Den engelska anfallaren Alan Shearer hann med tre EM-slutspel, även om han endast gjorde mål under två Europamästerskap. Under EM 1996 på hemmaplan gjorde Alan Shearer fem mål när laget gick hela vägen till semifinal, bara för att förlora mot Tyskland. Under hans sista turnering, EM 2000, skulle det bli ytterligare två mål vilket innebär att han är trea i den totala skytteligan i EM:s historia. Alan Shearer hann med att göra mål i VM 1998 också och var länge Englands bästa målskytt genom tiderna. Men han fick se sig besegrad av Wayne Rooney men är med sina 63 mål fortfarande näst bäst i landets historia.

6 mål

Vilka spelare har gjort 6 mål i EM? Här har vi en svensk, kan du gissa vilken? Låt oss gå igenom de spelare, varav någon  kan vi nog se i EM 2020.

Antoine Griezmann

Den franska anfallaren Antoine stod för hela sex mål på sju matcher när Frankrike nådde hela vägen till final i EM 2016. Tyvärr för deras del föll man mot Portugal i finalen, men Antoine Griezmann lyckades i alla fall vinna skytteligan. Men sex mål på ett mästerskap är näst bäst i antal mål i ett enskilt EM efter landsmannen Platini. Griezmann har inte riktigt haft en drömsäsong i FC Barcelona men är en viktig del i den franska offensiv som förväntas vinna EM-guld under EM 2020.

Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy är en av världens främsta målgörare genom tiderna. I Manchester United stod han för 95 mål varav 94 gjordes innanför straffområdet. För Nederländerna blev det 35 mål på 70 landskamper och sex av detta kommer under EM 2004 och 2008. Det blev inget EM-guld för Nistelrooy men däremot mängder av titlar under sin tid i Man United. Och hans prestation under EM 2004 och 2008 för han upp på delad fjärdeplats som EM:s bästa målskytt genom tiderna.

Patrick Kluivert

Patrick Kluivert är en av Nederländernas främsta spelare genom tiderna och under karriären han det bli tre stycken EM-slutspel. Hade han bara satt den där straffen mot Italien i kvartsfinalen av EM 2000 hade han varit ett hack uppåt i EM-historien. Istället blev det ”bara” sex mål av den gode Kluivert som dock hade en imponerande karriär. 2000 gjorde han hela fem mål i EM-slutspelet och blev därmed delad skytteligavinnare med Savo Milosevic. Under EM 1996 blev det ett mål för Kluivert.

Wayne Rooney

Wayne Rooney är Englands bäste målskytt genom tiderna och delad fyra i EM:s totalt skytteliga. På tio EM-matcher svarade han för sex mål under EM 2004, 2012 och 2016. Det motsvarar ett snitt på 0,60 mål per match. Wayne Rooney hade en sagolik karriär i framförallt Manchester United där han vann allt som går att vinna som klubblagsspelare i en engelsk klubb.

Thierry Henry

Thierry Henry är en av de finaste anfallarna fransk fotboll har fått fram. Under hans karriär vann han såväl VM-guld som EM-guld med Frankrike. Totalt under hans EM-karriär blev det sex mål under EM 2000, 2004 och 2008. I det franska landslaget blev det 51 mål på 123 matcher och han hade också en imponerande klubblagskarriär med såväl Arsenal som FC Barcelona. I Arsenal stod han för 174 mål på 254 matcher medan han i Barcelona gjorde 35 mål på 80 matcher och bland annat vann trippeln.

Zlatan Ibrahimovic – En EM:s bästa målskyttar genom tiderna

Zlatan Ibrahimovic är den enda svensken med bland de tio främsta och många hade hoppats på att han skulle vara med i EM 2020 efter sin comeback i landslaget. Men en skada sätter stopp för Zlatan som gjort totalt fyra mästerskap men enbart mål i tre utav dessa. 2004 blev det två mål precis som 2008 och 2012. De mest spektakulära är klacken mot Italien under EM 2004 samt slängvolleyn mot Frankrike i EM 2012. Tyvärr blev EM 2016 ett rejält fiasko får såväl Sverige som Zlatan och under EM2021 får vi alltså inte se honom.

Nuno Gomes

Nuno Gomes hann med tre EM för Portugal och var en viktig anfallare i samtliga mästerskap. Men det var 2004 som han imponerade mest när han gjorde fyra mål. Han fanns också med i det lag som nådde final EM 2004 men då blev det inte fler än ett mål. 2008 gjorde han sitt sista EM och även då blev det ett mål för anfallaren som gjorde hårband trendigt igen.

Speltips vem som blir EM:s bästa målskytt 2020

Det finns många skickliga spelare i EM 2020 men vi tror Harry Kane vinner skytteligan. England har en ganska komfortabel lottning och Harry Kane är nyckelspelare i det brittiska laget. Han var överlägsen under VM 2018 där han vann skytteligan komfortabelt. Nu vill han lämna Tottenham Spurs och lär vara ännu mer spelsugen än vanligt. Därför tror vi också det blir Harry Kane som vinner skytteligan i EM 2020.

Vi tippar: Harry Kane vinner skytteligan i EM 2020

BONUS

Hämta 100 kr i sport betting bonus

98%
TOTAL SCORE