Det gjordes en hel del snygga mål i sommarens EM i Frankrike, vem kan glömma Xherdan Shaqiris cykelspark mot Polen till exempel? Här tänkte vi ta en titt på de snyggaste målen genom tiderna – där nittiotalet dominerar och en svensk letar sig in på listan.

Paul Gascoigne, mot Skottland i EM 1996

Busen och fotbollskonstnären Paul ”Gazza” Gascoigne startade sin karriär i Newcastle United där han snabbt blev publikfavorit, mittfältaren gick sedan vidare för att spela ibland annat Tottenham, Lazio och Rangers. Under en period på 90-talet var han en av Englands framstående stjärnor och sammanlagt blev det 57 framträdanden i den engelska landslagströjan. I landslaget blev det bara 10 mål, men ett av målen var en riktig pärla – mot ärkerivalen Skottland chippar han först bollen över en försvarare för att sedan stänka in den på helvolley.

Karel Poborský, mot Portugal i EM 1996

Tjecken Karel Poborský spelade under sin klubblagskarriär i klubbar som Manchester United, Benfica och Lazio – men för den breda publiken är han nog mest ihågkommen för sitt mål mot Portugal i EM 1996. Det var i kvartsfinalen som Poborský stormade med bollen mot Portugisernas straffområde, trots att han är omringad av flera försvarare hinner han uppfatta att målvakten Vítor Baía befinner sig långt ut och avslutar med en riktigt känslig chipp.

Tomas Brolin, mot England i EM 1992

I EM 1992 på hemmaplan var Tomas Brolin i sitt livs form, tillsammans med anfallskollegan Martin Dahlin var han ett ständigt hot framåt. I 2-1-matchen mot England stod duon för en riktigt vacker prestation när de väggspelade sig igenom ett engelskt försvar – sist på bollen var Tomas Brolin som vrickade upp den i bortre krysset. Råsunda exploderade och Sverige hade tagit sig till semifinal.

Davor Šuker, mot Danmark i EM 1996

I EM 1996 kunde kroaterna njuta i fulla drag av sin stora stjärna Davor Šuker, som stundtals var ostoppbar. Som en av de allra mest notoriska målskyttarna genom tiderna gjorde han avtryck var han än spelade – 38 mål på 86 matcher i Real Madrid, 76 mål på 153 matcher i Sevilla och 45 mål på 69 matcher i Kroatiens landslag. Karriärens kanske snyggaste mål var mot Danmark i EM 1996, efter en lång passning tar Šuker med sig bollen i steget och rusar mot motståndarmålet, den då kanske bästa målvakten i världen – Peter Schmeichel – hade inte en chans när Šuker i steget chippade bollen över honom.

Marco van Basten, mot Sovjetunionen i EM 1988

Det aboslut snyggaste målet genom tiderna i EM-sammanhang är Marco van Bastens helvolley mot Sovjetunionen i EM 1988, det går inte att argumentera för något annat. Det här är fotbollskonst på hög nivå, se och njut!