När det pratas om fotboll och Sveriges insatser inom sporten är det viktigt att vi även lyfter det svenska damlandslaget. Särskilt med tanke på att de visat herrlandslaget vart skåpet ska stå på senaste tiden. I VM 2019 tog de till exempel brons, och de har betydligt fler medaljer i prisskåpet!

Just nu har damlandslaget börjat ladda om och förbereder sig inför Dam EM 2021, första kvalmatchen sker i september mot Lettland. Dam EM 2021 kommer hållas i England och flera av Europas damlandslag möter varandra. Det säga bli en nervkittlande och spänningsfylld turnering då damfotboll ofta håller väldigt hög nivå och anses vara bland de bästa sporterna i världen.

Landslaget består av

Tränare:
Peter Gerhardsson

Målvakter:
Hedvig Lindahl, Zećira Mušović, Jennifer Falk

Forwards:
Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson, Amnada Ilestedt, Hanna Glas, Nathalie Björn

Mittfältare:
Caroline Seger, Kosovare Asllani, Oliva Schough, Elin Rubensson, Julia Zigiotti Olme, Julia Roddar

Anfallare:
Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö, Mimmi Larsson, Lina Hurtig, Anna Anvegård, Madelen Janogy

Vägen till EM

Vägen till EM är inte en raksträcka. I mästerskapet finns endast plats för 16 nationer och alla lag måste kvala in för en plats. Detta sker genom att lagen delas in i grupper om fyra där lagen möter varandra en gång. De lag som vinner/får mest poäng tar sig sedan vidare till nästa steg, tills vi är framme vid semifinal och sedan den stora finalen. Sverige spelar som tidigare nämnt, sin första match i september mot Lettland. Komplett spelschema följer nedan:

29 aug: Island–Ungern 4–1

2 sept: Island–Slovakien

3 sept: Lettland–Sverige

4 okt: Lettland–Slovakien

4 okt: Ungern–Sverige

8 okt: Lettland–Island

8 okt: Sverige–Slovakien

8 nov: Slovakien–Ungern

12 nov: Ungern–Lettland

10 apr 2020: Slovakien–Lettland

10 apr 2020: Ungern–Island

14 apr 2020: Slovakien–Island

14 apr 2020: Sverige–Ungern

Tidigare EM-kval

Det svenska damlandslaget har varit självklara deltagare i EM-kval sedan år 1984 och förutom två gånger har de alltid lyckats kvala in till turneringen. Sedan 1995 har de deltagit i alla samtliga europeiska mästerskap.

År 1984 gick Sverige segrande ur turneringen när de besegrade England, det är dock det enda guldet de har tagit fram tills idag. Fler medaljer har de dock, tre silver från 1987, 1995 och 2001 samt tre bronsmedaljer från 1997, 2005 och 2013. Att Sverige skulle landa på prispallen under EM 2021 är därmed väldigt troligt och självklart hoppas vi på ännu ett guld.