Sverige är redan klart för EM i fotboll 2020 men ännu är inte alla platser spikade. I slutet på mars spelas de sista kvalmatcherna, med semifinaler och finaler, som avgör vilka som länder som kniper de sista gruppspelsplatserna till sommarens fotbollsfest. Här går vi igenom allt du behöver ha koll på inför årets EM 2020 kval.

Den första omgången kvalmatcher avgörs i mars

Den första omgången kvalmatcher, de så kallade semifinalerna, spelas den 26 mars med avspark klockan 20.45. Totalt är det 16 länder som ska göra upp om de åtråvärda finalplatserna som i förlängningen kan leda till en plats i EM 2020. Lagen är indelade i fyra grupper och de här är matcherna att koll på:

  • Island – Rumänien (grupp A)
  • Bulgarien – Ungern (grupp A)
  • Bosnien och HercegovinaNordirland (grupp B)
  • Slovakien – Irland (grupp B)
  • Skottland – Israel (grupp C)
  • Norge – Serbien (grupp C)
  • Georgien – Vitryssland (grupp D)
  • Nordmakedonien – Kosovo (grupp D)

Vill du redan nu spana in spelbolagen som kommer erbjuda de bästa oddsen på matcherna ska du läsa vår artikel om det här.

Semifinalmatcherna

Från grupp A är Island knappa favoriter ta sig vidare mot Rumänien, och ska man tro oddsen är det Ungern som får möta Island i en finalmatch. Grupp A är dock relativt jämn och det går inte att räkna ut något av lagen på förhand. Här kan vad som helst hända.

I grupp B är Bosnien och Hercegovina storfavoriter att slå ut Nordirland medan matchen mellan Slovakien och Irland förväntas bli en något jämnare tillställning, med Slovakien som knappa favoriter. Även om oddssättarna tror på Bosnien och Hercegovina mot Slovakien i en finalmatch går det inte att inte leka med tanken på hur en finalmatch mellan Nordirland och Irland skulle se ut. Det är dessutom vinnarna av finalmatchen i grupp B som kommer att knipa den sista platsen i Sveriges grupp.

Den på förhand jämnaste matchen är den mellan Lars Lagerbäcks Norge och Serbien i grupp C. Det är dock våra grannar i väst som har ett knappt favoritskap och i en finalmatch ställs de troligtvis mot Skottland som bör ha en enkel resa mot Israel.

Den sista gruppen, grupp D, är den på pappret svagaste gruppen men också en av de jämnaste. Nordmakedonien och Kosovo är närmast oskiljbar och det är hemmaplanen som gör Nordmakedonien till knappa favoriter. Och i den andra matchen mellan Georgien och Vitryssland förväntas Georgien dra det längsta strået, även om det är jämnt.

Favoriter bland EM 2020 länder

För att ta sig hela vägen till EM räcker det inte att vinna semifinalerna, lagen måste också vinna sina finalmatcher. Av de 16 lagen som deltar i kvalspelet är det bara fyra som kan få biljetter till EM. Som nämnt tidigare är Island knappa favoriter mot Rumänien, och lyckas de vinna den matchen ska de nog kunna besegra ett Ungern eller Bulgarien också. Med andra ord avgörs gruppen troligen redan i semifinalen med vinnaren mellan Island och Rumänien som gruppvinnare.

Vidare från grupp B och raka vägen in i Sveriges grupp förväntas Bosnien och Hercegovina att ta sig. Men bollen är rund och de andra lagen i gruppen kan också spela fotboll. Sverige kommer att möta vinnaren från grupp B i en het match i Dublin, och tänk då om det skulle vara Irland som kniper den platsen.

Vilka som tar sig vidare från grupp C är svårtippat, men om en favorit måste koras så blir det Norge eftersom de spelar på hemmaplan i sin första match mot Serbien. Lars Lagerbäck kommer dock få det svettigt och kan inte ta ut något på förhand. Vinnaren mellan Norge och Serbien är troligtvis det lag som också kniper grupps A:s EM-biljett.

Ska hemmafördelen ta Nordmakedonien hela vägen till EM? Det är inte omöjligt. Men gruppen är som nämnt den jämnaste på förhand med framförallt Kosovo och Georgien flåsandes i nacken.
Finalomgången av kvalmatcherna spelas den 31 mars, med avsparkstider klockan 18.45 för grupp A och B, och 20.45 för grupp C och D. Vi väntar med spänning!